Lifestyle

Bizar în România: Oficialii de la primărie vor să schimbe stema Iașiului. Imaginea este halucinantă

Bizar în România: Oficialii de la primărie vor să schimbe stema Iașiului. Imaginea este halucinantă

Din seria cum să ne facem remarcați sau ce visăm noaptea să facem ziua, cam despre aceasta este vorba în povestea cu schimbarea emblemei Iașului, care a stat liniștită la locul ei timp de aproape opt ani, până astăzi.

Bizar în România: Oficialii de la primărie vor  să schimbe stema Iașiului. Imaginea este halucinantă

Primăria Iași utilizează de aproape opt ani o stemă a municipiului Iaşi care este diferită, din punct de vedere grafic, de varianta oficială. Și acum este timpul schimbării, cel puțin așa au decis oficialii de la Primăria Iași.

Reprezentanţii municipalităţii spun că diferenţele ar fi „minore” şi susţin că aceasta este şi intenţia instituţiei, în sensul renunţării la „anumite detalii” pentru „creşterea vizibilităţii”.

Răspunsul Primăriei este controversat: unele „detalii” la care s-a renunţat scad vizibilitatea, conform graficienilor consultaţi de „Ziarul de Iaşi”. Din punct de vedere heraldic, instituţia respectă blazonarea, dar, din punct de vedere juridic, trebuie utilizată stema oficială, aşa cum au declarat experţi din domeniu.

În unele cazuri, Primăria utilizează chiar două variante de stemă, dar niciuna nu este identică cu cea oficială, iar în situaţia uneia dintre acestea lipsesc elemente grafice care afectează simbolistica, scrie ZdI în ediția de sâmbătă, 3 septembrie.

Imaginea din stânga reprezintă stema folosită în comunicarea oficială, iar cea din dreapta este stema aprobată prin HG nr. 307 din anul 2014. Foto: ZdI

Descrierea stemei în hotărârea Guvernului 307/2014

Stema municipiului se compune dintr-un scut triunghiular roşu cu marginile rotunjite. În interiorul scutului se află o cetate crenelată de argint; pe flancurile cetăţii se află două turnuleţe, cu câte o fereastră deschisă, timbrate de câte o cruce cu braţe egale; în centrul cetăţii se află un turn înalt cu poarta şi ferestrele închise.

În mijlocul scutului, pe cetate, se află un ecuson roşu, încărcat cu un cal negru în galop spre dreapta, având deasupra o coroană deschisă de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu 7 turnuri, din care iese capul de bour, al cărui gât este terminat în formă de lambrechini, totul negru; între coarnele bourului se află o stea de aur cu 8 raze.

Această descriere a stemei apare în hotărârea Guvernului 307/2014, iar o anexă a deciziei cuprinde reprezentarea grafică. Anterior, stema a fost aprobată de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie din cadrul Academiei Române.

M-am uitat pe desene. În mod evident, sunt diferite. Din punct de vedere heraldic, este acelaşi lucru, întrucât descrierea (blazonarea) este identică. Din punct de vedere juridic, doar una poate fi oficială, anume exact aceea reprodusă, ca anexă grafică în cadrul respectivei hotărâri de guvern de aprobare”, a declarat pentru ZdI, Bogdan Atanasiu, din cadrul Comisiei de Heraldică.

Ca să ne jucăm nițel, vă propunem un exercițiu: Găsiţi trei diferenţe!

Foto: Facebook Primaria Iași