Economic

BNR: Inflația va crește în 2024. De vină sunt măsurile lui Ciolacu

BNR
sursa foto arhiva companiei

Banca Națională a României (BNR) proiectează că inflația va înregistra o creștere în primul trimestru al anului 2024. Principalii factori ai acestei evoluții sunt legați de măsurile fiscale adoptate de Guvernul Ciolacu.

Conform noii prognoze actualizate a BNR, este anticipată o creștere a ratei anuale a inflației în primul trimestru din 2024. Această tendință este susținută de majorarea și introducerea unor noi taxe și impozite indirecte. Cu toate acestea, se prognozează că până în decembrie 2024, rata anuală a inflației va scădea și se va apropia de valoarea anterioară.

Scăderea se va datora în principal efectelor de bază dezinflaționiste și corecțiilor descendente ale cotațiilor mărfurilor. În plus, se preconizează o încetinire a creșterii prețurilor importurilor conform wallstreet.

În cursul anului 2023, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere de 9,76 puncte procentuale, coborând de la 16,38% în decembrie 2022. Ultimele date statistice confirmă descreșterea ritmului de creștere economică în trimestrul III al anului 2023, situându-se la 0,9%, în scădere față de 1,5% în cele trei luni anterioare.

Analizele indică o încetinire ușoară a creșterii economice în trimestrele IV 2023 și I 2024 comparativ cu trimestrul III 2023. Pe piața muncii, numărul angajaților din economie a stagnat, iar rata șomajului a rămas relativ constantă în trimestrul IV.