Actual

BNR menține dobânda cheie la 7%. Cum pot avea românii rate mai mici

băncile salarii reduse, sursa foto playtech
sursa foto playtech

Stresul ratelor reprezintă o mare problemă pentru românii cu credite. Aceștia sunt mai mereu stresați de neajunsurile financiare și de împrumuturile făcute. Se pare că ratele românilor nu vor scădea în următoarea perioadă. Banca Națională a României (BNR) a decis să păstreze dobânda cheie la nivelul actual. Adică, se va menține la pragul de 7% până la jumătatea anului viitor.

Potrivit specialiștilor, de abia din vara anului 2024 ratele vor fi puțin mai mici. Dar diferențele nu vor fi semnificative.

BNR menține dobânda cheie la 7%

La cea mai recentă ședință de politică monetară din acest an, Banca Națională a României (BNR) a anunțat o rată a dobânzii cheie de 7%. Aici va rămâne până la mijlocul anului viitor. Așadar, ratele vor rămâne ridicate. Mai ales că dobânda afectează ceilalți indicatori utilizați pentru determinarea ratelor. Cum ar fi IRCC și ROBOR.

Potrivit experților, această decizie a BNR arată că inflația încă reprezintă o problemă accentuată. Aceștia au explicat că există șanse de redresare în 2024. „Arată faptul că presiunile inflaţioniste încă se menţin. Probabil în a doua parte a anului viitor vom avea prima tăiere de rată de dobândă.” a spus Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Ratele la bancă ale românilor

Până când problema inflației va lua un ritm descrescător, oamenii vor avea în continuare rate destul de mari la credite. Cu un credit pe 30 de ani de 300.000 de lei, în 2018 se plăteau rate de 1.700 de lei. La o dobândă de 3% (ROBOR).

Rata a crescut la 2.900 de lei în octombrie 2022, luna în care indicele ROBOR a atins un maxim de 8,21%. A scăzut la 2.400 de lei în iulie 2023. Iar în prezent se află la 2.380 de lei, adică 6,34%. Aceasta reprezintă o scădere de doar 20 de lei în doar cinci luni.

Se pare că românii sunt depășiți de situație. Cei mai mulți dintre ei nu pot face față creditelor uriașe și se îndreptă spre refinanțări. „Nu vom vedea schimbări semnificative în ratele clienţilor. Focusul în ultima perioadă este doar pe refinenţări. 90% din solicitări sunt pe refinanţările creditelor ipotecare, ajungând în postura în care nu îşi mai permit să plătească ratele şi preferă să vândă apartamentele.” a explicat Camelia Grădinaru, expert bancar.

Dobândă mică sau zero

Pentru a reduce ratele la bancă, românii au posibilitatea de a lua parte la două programe guvernamentale. Dar, acestea sunt accesibile în limita fondurilor. Programele Family Start și Student Invest sunt susținute de Guvern. Acestea oferă tinerilor împrumuturi cu dobândă zero sau cu dobândă extrem de mică. De exemplu, rata la un împrumut Family Start de 75.000 de lei, eșalonat pe zece ani, este de 984 de lei. Din care împrumutatul trebuie să ramburseze doar 706 lei. Statul acoperă restul costurilor.

La Student Invest, persoana plătește doar 292 de lei, iar rata este de 459 de lei la un împrumut de 35.000 de lei. Cu toate acestea, există restricții în ceea ce privește suma maximă, scopul împrumutului și vârsta, conform Observator .