Actual Economic

BNR stă cu ochii pe ministrul de finanţe. Adrian Câciu a făcut o datorie de peste 720 de milioane de euro în numai 3 luni

BNR stă cu ochii pe ministrul de finanţe. Adrian Câciu a făcut o datorie de peste 720 de milioane de euro în numai 3 luni
foro: Guvernul României

Ceaiul de tei a creat ceva agitaţie pe scena politică, deşi se dorea ca această licoare să dea o stare de linişte. Guvernatorul BNR ne-a sugerat că nu ne strică ceva mai multă calmitate.  „Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut”.

BNR stă cu ochii pe ministrul de finanţe. Adrian Câciu a făcut o datorie de peste 720 de milioane de euro în numai 3 luni

Aşa că, după ce a făcut apel la calm, ieri Banca Naţională a României a dat publicităţii date care relevă  că România are o datorie externă fără precedent.

„Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni cu 721 milioane euro, la 135,33 miliarde euro, de la 134,61 miliarde euro, la finalul lunii decembrie 2021”. Practic, BNR ne spune că ministrul de finanţe, social democratul Adrian Câciu a făcut o datorie de peste 720 de milioane de euro în numai 3 luni, iar România are o datorie externă fără precedent.

România are o datorie externă fără precedent

„În perioada ianuarie – martie 2022, datoria externă totală a crescut cu 721 milioane euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 96,516 miliarde euro la 31 martie 2022 (71,3% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,7% faţă de 31 decembrie 2021; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2022 nivelul de 38,822 miliarde euro (28,7% din totalul datoriei externe), în creştere cu 3,7% faţă de 31 decembrie 2021”, arată datele BNR.

De asemenea, documentele BNR ne mai arată că „în perioada ianuarie – martie 2022, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,676 miliarde euro, comparativ cu 2,736 miliarde euro în perioada ianuarie – martie 2021.

În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,557 miliarde euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 72 milioane euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit de 287 milioane euro, comparativ cu un excedent de 152 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 16 milioane euro”.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 martie 2022 a fost de 80,4%, comparativ cu 81,9% la 31 decembrie 2021.

Nu este prima dată, când reprezetanţii BNR îl arată cu degetul pe ministrul de Finanţe în legătură cu banii pe care îi împrumută. În luna februarie, BNR anunţa că Adrian Câciu a mai împrumutat peste 600 de milioane de lei la dobânzi record pentru Uniunea Europeană.

Dan Suciu: Apelul la calm nu era adresat românilor, ci politicienilor

Revenind la apelul la calm având la bază ceaiul de tei sugerat de guvernator, purtătorul de cuvând al Băncii Naţionale, Dan Suciu a explicat: „apelul era corect, un apel la calm, pentru că nu stricăm, dar nu se adresa românilor, ci unor politicieni. O criză tratată cu mulți nervi și multă panică face această situație mai grea și guvernatorul a dat și exemple: acela cu scumpirea benzinei, care a fost o criză de o noapte, dar a aprins toată țara, exemplul cursului de schimb, când la casele de schimb explodase la 5,3 lei/euro, deși cursul BNR era 4,9. Acestea sunt situațiile care fac mai mult rău decât bine”.