Actual International

Boala lui Putin din ce în ce mai vizibilă. Filmarea de la Teheran a făcut înconjurul planetei

Boala lui Putin din ce în ce mai vizibilă. Filmarea de la Teheran a făcut înconjurul planetei

Președintele rus Vladimir Putin a sosit marți la Teheran pentru discuții cu omologii săi turci și iranieni, prima călătorie a liderului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice de când Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie.

Întâlnire de gradul zero la Teheran. Boala lui Putin din ce în ce mai vizibilă

Un videoclipul filmat când Vladimir Putin a coborât marţi după amiază din avion, la Teheran, alimentează din nou numeroasele teorii despre starea de sănătate a preşedintelui Rusiei.

Tabloidul britanic Sun a distribuit un videoclip care fusese publicat pentru prima dată de portalul rus RT, care arată că starea de sănătate a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin se înrăutățește din ce în ce mai mult și că mâna îi atârnă când coboară din avionul prezidențial pe aeroportul din Teheran.

Foto: Captura video

În imagini se poate vedea cum preşedintele Rusiei a pășit pe covorul roșu cu mâna dreaptă care pare a fi inertă, în timp ce stânga i se mişcă amplu pe lângă corp. Mai mult, se vede cum Vladimir Putin a șchiopătat puțin, având parcă grijă unde să pună piciorul după ce a coborât ultima treaptă.

Președintele rus este dreptaci, dar există speculații că îşi poate folosi ambele mâini la fel de bine, deoarece poartă un ceas la mâna dreaptă, mai scrie The Sun. El a făcut un semn scurt cu mâna mulțimii adunate la aeroport, înainte de a fi dus în oraş de convoiul prezidenţial.

Putin, despre care se zvonește că are boala Parkinson sau cancer în stadiu terminal, și liderul islamist Ali Khamenei „sunt gata să discute despre planuri de război și să facă schimb de arme în campania lor coordonată împotriva Occidentului” mai scrie The Sun.

 Putin a avut mai întâi discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi, dar va ține și discuții bilaterale cu Recep Tayyip Erdogan din Turcia, precum și cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Călătoria marchează prima întâlnire față în față a lui Putin cu un lider NATO de la începutul conflictului Rusia-Ucraina, Erdogan fiind parte a discuțiilor trilaterale pentru stabilirea unui acord menit să permită reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei la Marea Neagră, precum și pacea în Siria.

Călătoria lui Putin, care vine la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a vizitat Israelul și Arabia Saudită, transmite un mesaj puternic Occidentului despre planurile Moscovei de a stabili legături strategice mai strânse cu Iranul, China și India în fața sancțiunilor occidentale.

Putin i-a mulțumit lui Erdogan

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că se înregistrează progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi i-a mulţumit omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru „medierea” în acest dosar, în cadrul unei întâlniri la Teheran, relatează AFP.

„Aş vrea să vă mulţumesc pentru eforturile de mediere, pentru că aţi propus Turcia ca teren de negociere în privinţa problemelor de producţie alimentară, a problemelor de exporturi de cereale prin Marea Neagră”, a declarat Putin, conform unor afirmaţii incluse într-un comunicat de presă transmis de Kremlin.

„Datorită medierii dvs., am avansat. Este adevărat, nu sunt reglate încă toate chestiunile, însă există mişcare şi este un lucru bun”, a adăugat el, potrivit Agerpres.