Actual

Boala secolului. 25% dintre români sunt afectați. Cum ne putem apăra

Boala secolului. 25% dintre români sunt afectați. Cum ne putem apăra
sursa foto CNN

Există boli care pot apărea și care ne vor afecta pe termen lung. În anumite cazuri, nici nu ne dăm seama că suferim de anumite afecțiuni. Burnout este boala care afectează un număr foarte mare de persoane. Aceasta este denumită și boala corporatiștilor sau sindromul medicilor.

Este vorba de instalarea stării de epuizare, care este cauzată de muncă în exces. Unul din patru români suferă de burnout. Munca și cariera se află printre prioritățile principală ale cetățenilor.

Boala secolului

Mulți români se confruntă cu burnout. Această stare de epuizare este generată de munca în exces și orele lungi petrecute la lucru. Potrivit unui studiu, românii sunt foarte muncitori. Aceștia petrec în jur de opt ore în plus la muncă la nivelul unei săptămâni. Românii muncesc mai mult față de alte țări din Vest, potrivit sondajului european.

Burnout este boala care afectează oamenii la nivel psihologic. Starea de epuizare prin muncă este un sindrom specific oamenilor care lucrează extrem de mult. În ultimii ani, acest fenomen s-a extins destul de mult și afectează chiar și adolescenții.

Cum identificăm problema

Acest sindrom este extrem de întâlnit și la nivelul românilor. Poate fi identificat ușor prin observarea stărilor și simptomelor cu care ne confruntăm. Cei care aloca foarte mult timp și energie la job, pot începe treptat să simtă că sunt epuizați. „Începe prin a aloca foarte mult timp jobului pe care îl facem. Simţim multă energie şi motivaţie, însă după această etapă ajungem în etapa de epuizare emoţională şi fizică.” a semnalat Malvina Roşu, psiholog.

Anxietate, agitație și lipsa de concentrare sunt cele mai întâlnite simptome ale acestui dezechilibru. Starea de burnout nu debutează brusc, ci se agravează în timp. „La început e o evoluţie insidioasă. Nu e un debut brusc, ca multe boli. În primul rând, lipsa de motivaţie. Scăderea capacităţii de concentrare şi memorare. Perioade de nelinişte, agitaţie, anxietate.” a explicat Dr. Dan Benţia, neurochirurg.

Burnout

Cu fiecare oră de muncă în plus, oamenii se simt din ce în ce mai epuizați. Aceste probleme pot duce la repercusiuni extrem de grave. Stresul devine în timp o bombă cu ceas, care poate exploda oricând. În anumite situații, unii oameni pot ajunge să se confrunte cu depresie majoră. Aceștia pur și simplu nu mai au puterea de a funcționa. „Nu-ţi mai vine să faci nimic. Ăsta e stadiul final. Nu-ţi mai vine să te ridici din pat.” a spus Dr. Dan Benţia, neurochirurg.

Stresul, o problemă majoră

Această epuizare majoră este dată de prea mult stres. Oamenii se solicită extrem de mult din punct de vedere psihologic la muncă. Aceștia ajung să fie luați cu asalt de stres. Urmările acestei probleme pot fi extrem de grave. Medicii explică că ajung din ce în ce mai mulți tineri la spital, în urma unor accidente cerebrale. „Infarctul şi accidentul vascular le fac persoanele active, nu cei care nu fac nimic, de obicei.” a spus Dr. Dan Benţia, neurochirug.

Stresul cauzează probleme extrem de grave, care pot duce chiar la decese. Foarte multe cadre medicale au decedat din cauza epuizării. „Peste 50% dintre medicii din România au suferit de burnout.” a explicat Sebastian Fitzek, sociolog, conform Observator .