Actual

Bonurile de masă se transformă în bani. Industria HoReCa se opune

tichete de masă Sursa foto Romania tv

Guvernul Ciolacu vine cu o nouă măsură fiscală conform căreia bonurile de masă se transformă în bani. Industria HoReCa avertizează însă că, dacă angajatorul dă sumele aferente în loc de tichete, sumele vor intra în economia subterană.

O nouă inițiativă din in cadrul pachetului de măsuri fiscale prevede că bonurile de masă se transformă în bani. Industria HoReCa nu este de acord însă de acord cu această măsură.

Reprezentanții organizațiilor din acest sector solicită solicită Guvernului să păstreze sistemul de tichete de masă pe carduri restricționate. Motivul invocat – importanța utilizării acestor sume pentru a încuraja angajații să mănânce la prânz. Conform comunicatului remis publicității de HORA, politica socială are un un impact deosebit asupra sănătății și performanței angajaților. Prin urmare, este afectată în mod direct și productivitatea angajatorilor.

„Tichetele de masă sunt în România din 1998 și au avut beneficii majore pentru angajați. Tichetele au integrat mai ușor masa de prânz în comportamentul lor. Din 2020, tichetele de masă sunt acordate exclusiv pe carduri contribuind la digitalizarea restaurantelor și fiscalizarea veniturilor. Cardurile emise în programele sociale ale Guvernului, prin care mese calde erau asigurate pentru categoriile vulnerabile au reprezentat o modalitate de educare a populației să facă plăți cu cardul”, se arată în comunicatul HORA, organizația patronală a hotelurilor și restaurantelor din România.

De ce nu e bine că bonurile de masă se transformă în bani

Potrivit organizației HORA, tichetele de masă trebuie să rămână emise pe carduri. Astfel, utilizarea lor rămâne controlată prin lege, asigurându-se scopul inițial: folosirea lor de către angajați pentru a mânca la prânz.

Conform sursei citate, sistemul funcționează în acest mod în peste 45 de țări, iar în România din anul 1999. Efectele pozitive ale acestui sistem pentru economiile statelor unde este implementat sunt recunoscute de Organizația Internaționala a Muncii și OECD.

„În cele din urmă toți vom pierde”

Potrivit organizației HORA dacă bonurile de masă se transformă în bani, aceștia vor intra în economia subterană.

„Acordarea de sume în bani ca alocație de hrană nerestricționată poate avea efecte negative, pentru că aceste sume vor intra în economia subterană. Angajații nu le vor folosi pentru a mânca la prânz. Iar în cele din urmă toți vom pierde, și statul, și angajații și HoReCa. (…) În prezent, 75% dintre sumele de pe carduri sunt retrase la bancomat conform ultimului raport de la BNR. De aceea eforturile statului de a stimula digitalizarea plăților trebuie să fie ferme și coerente. Acordarea de bani ca alternativă la tichete asigură utilizarea lor pentru alte scopuri, nu pentru a mânca la prânz. Studiile arată că angajații dacă primesc o alocație în bani, nu o utilizează pentru achiziția de hrană”, se mai arată în comunicatul HORA, citat de Hotnews.

Ion Biriş, preşedinte HORA, a precizat că este de datoria organizației să să se opună public unor „modificări fiscale cărora nu le înţelegem sensul”.