Actual

Bucureștenii riscă să stea în frig la iarnă! Capitala poate rămâne fără apă caldă și căldură

bucuresteni-risca-stea-frig-iarna
Sursa foto: Arhiva personala

Sunt semnale tot mai clare că bucureștenii riscă să stea în frig la iarnă. Termoenergetica, ELCEN și ministrul Energiei, Sebastia Burduja, au lansat avertismente repetate în acest sens.

Reprezentanții ELCEN au anunțat recent că la momentul actual nu au bani pentru achiziționarea gazului necesar pentru producția energiei termice. Conform sursei citate, termenul limită până la care compania poate achiziționa gazul necesar este 1 octombrie. Dacă acest termen este depășit, bucureștenii riscă să stea în frig la iarnă.

Totodată, valoarea datoriilor Termoenergetica a depășit la începutul lunii un miliard de lei. În acest context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a propus ca o soluție de depășire a blocajului fuziunea dintre cele două companii.

„În momentul acesta, Termoenergetica, companie a Primăriei Generale, datorează ELCEN, companie a Ministerului Energiei, aproape un miliard de lei. Datoria nu a fost plătită. M-am adresat domnului primar general, Nicușor Dan, de peste o lună și jumătate. Nu mi-a răspuns. N-am înțeles atitudinea de a rămâne în birou când ai un milion și ceva de oameni care nu știu dacă la iarnă vor avea încălzire și apă caldă. Poate acest demers l-a determinat să se mobilizeze, să convoace o ședință de Consiliu General. Înțeleg că o să aloce o sumă de 400-500 milioane de lei, care o să stingă o parte din datoria pe care Termoenergetica o are către ELCEN”, a explicat ministrul Energiei în cadrul unei emisiuni tv.

Sistemul ar putea fi preluat de Ministerul Energiei

Sebastian Burduja a declarat că așteaptă încă un răspuns din partea edilului-șef al Capitalei. El i-a cerut lui Nicușor Dan să participe într-un grup de lucru comun, pentru a găsi o soluție.

„Să vină să facem un grup de lucru și să nu mai punem un pansament pentru iarnă, ci să găsim o soluție pentru sistemul de termoficare (…) Toate orașele din țară și din lume, care au reușit să aibă un sistem de termoficare performant, au făcut o fuziune între compania care produce agentul termic și compania care îl furnizează populației. Asta este și soluția către București. Dar ca să se întâmple această fuziune trebuie să fim la zi cu plățile între cele două companii, să nu mai existe aceste datorii”, a precizat ministrul.

Sebastian Burduja și-a arătat disponibilitate ca, în cazul în care primăria generală își recunoaște incapacitatea de a gestiona problema, sistemul de termoficare să fie preluat de Ministerul Energiei.

„Experiența din alte orașe ne arată că, în general, aceste sisteme țin de administrația locală. Dacă administrația Bucureștiului nu este în stare să gestioneze sistemul, îmi arăt toată deschiderea să-l preluăm la Ministerul Energiei”, a mai ministrul Burduja, citat de România TV.

De ce riscă bucureștenii să stea în frig la iarnă

Termoenergetica a semnalat în mod repetat situația critică în care se află. Compania a trimis către guvern mai multe documente în care arată că situația financiară este „deosebit de gravă”. Datoriile de peste 1 miliard de lei pot duce la intrarea în insolvență a companiei municipale. Totodată, sumele neîncasate de ELCEN afectează poziția acestui operator, șubrezită după ieșirea din insolvență, „iar creditorii pot cere direct falimentul”.

Termoenergetica avertizează că intrarea în insolvență ar duce la oprirea livrării de apă caldă și căldură către 500.000 de apartamente din București. Dar și în mai multe creșe, grădinițe, școli, spitale și instituții publice din Capitală.