Actual

Bucureștiul, fără apă caldă. Ministrul Energiei: „Nici până astăzi, Primăria nu și-a plătit obligațiile”

Nicusor Dan și Sebastian Burduja Sursa foto Romania TV
Sursa foto Romania TV

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis faptul că Primăria Generală a Capitalei nu și-a achitat datoria către ELEN care este în valoare de aproape un miliard de lei. Această reacție a apărut după ce Nicușor Dan a spus că lipsa apei calde din capitala Române reprezintă o „responsabilitate a Ministerului Energiei”. 

Despre acesta din urmă, primarul general spune că nu a fost gata cu CET-ul la timp ca să producă.

Primăria, datoare cu un miliard de lei

Sebastian Burduja a spus că ELCEN, Societatea Comercială Electrocentrale București, încă mai are în posesie centrale vechi întrucât Primăria nu și-a achitat datoriile, care ajung la un miliard de lei.

„Faptul că ELCEN are încă unele centrale vechi și nu instalații noi, eficiente și flexibile, este din cauza faptului că nici până astăzi Primăria nu și-a plătit obligațiile de plată, iar compania Electrocentrale București nu are banii necesari demarării unor investiții și modernizări absolut necesare, situație perpetuată de ani de zile. Ministrul Energiei a trimis de mai bine de o lună o scrisoare primarului general semnalându-i că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania din subordinea Primăriei Generale, care distribuie efectiv agentul termic către bucureşteni, o are către ELCEN”, a transmis n comunicat de presă emis de Ministerul Energiei, conform antena3.ro

De asemenea, acesta a spus că i s-a adus la cunoștință faptul că ELCEN trebuie să achiziționeze gaz pentru sezonul rece, gaz, care trebuie să se cumpere din timp, potrivit legislației aflate în vigoare. De asemenea, cesta a transmis faptul că ELCEN nu va avea fondurile necesare pentru a cumpăra acest caz. 

„Prefer să avem un dialog constructiv și transparent cu Primarul General și Primăria Capitalei pentru că cetățenii orașului București au nevoie de soluții concrete și de probleme rezolvate, nu de pasarea responsabilității. De asta sunt sătui. Singurele răspunsuri pe care le am în urma demersului meu de mai bine de o lună sunt în diferite interviuri în presă ale domnului Nicușor Dan. Aștept un răspuns concret, instituțional, și plata urgentă a datoriei către ELCEN, de aproape 1 miliard de lei. E nevoie de implicare și de soluții”, a transmis Sebastian Burduja.

Concluzionând, ministrul Energiei a spus că nu mai pot fi tolerate condițiile de viață asemănătoare cu cele din secolul XX în București.

Apa caldă, un lux pentru bucureșteni

Aproximativ 50% din bucureșteni nu au apă caldă. Primarul a transmis că acest lucru s-a produs din cauza unor reparații ce erau esențiale la Căminul  Releului. Acesta este locul unde are loc trecerea apei calde de la o rețea la alta. 

„Cam 50% (are apă caldă acum din București). Noi transportăm și Ministerul produce. Vineri, sâmbătă, duminică și azi e o responsabilitate a Ministerului care nu a fost gata cu CET-ul lui să producă. Promisiunea e pentru azi, a declarat primarul general”, a spus Nicușor Dan. 

Cu toate că termenul inițial în care vor avea apă caldă era 21 august, termoenergetica a transmis faptul că nici pe 22, respectiv 23 august nu va exista apă caldă în locuințe celor din București.