Social

Buletinele cu cip întârzie! Ce pot face cei care vor să păstreze cartea de identitate clasică

buletin cip, sursa foto capital carte de identitate
sursa foto capital

S-a anticipat că se va putea emite gratuit carduri cu cip sau cărți de identitate electronice începând din această vară, însă există posibilitatea ca data implementării să fie amânată. Ar putea exista o serie de cauze pentru această amânare, inclusiv dificultăți logistice sau tehnologice.

Există însă o altă variantă accesibilă pentru românii care nu doresc să obțină o carte electronică de identitate.

Buletinele cu cip întârzie

„Trebuie să spun că nu am epuizat toate șansele pentru a avea la final de lună august emiterea cărților electronice de identitate. Vă pot spune, raportat la informațiile care au fost dezbătute ieri în presă, că nu este vorba de nicio neregulă. Este vorba de o achiziție publică care se desfășoară în România și, bineînțeles, există și persoane care au anumite interese pe care vor să și le valorifice.Toate dezvoltările sunt în curs, avem ca idee mai multe elemente pe care le putem folosi ca soluții de avarie, continuăm activitățile”, a declarat chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu, împuternicit director general de la evidența Persoanelor din cadrul MAI, marţi, 23 mai, la Antena 3 CNN.

Sursa citată a precizat că există încă o șansă ca în această vară să înceapă procedura de eliberare gratuită a documentelor de identitate cu cip. De asemenea, este esențial de reținut că românii nu sunt obligați să folosească aceste cărți cu cip.

În plus, există posibilitatea de a alege forma convențională a actului pentru cei care nu doresc ca amprenta sau poza feței lor să fie înregistrate pe aceste documente.

Buletinul cu cip nu este obligatoriu

„Exact”, completează Giulescu. „În acest moment, noi pregătim un nou prototip în care vom insera CIP-ul, acel suport de stocare pentru care achiziția a fost finalizată în ultima zi a lunii februarie. Lucrăm intens pentru a avea acest prototip și a-l testa.Odată cu punerea în circulație a noului prototip, va fi pusă în circulație și o carte de identitate simplă, fără suport electronic de stocare, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea să opteze între cartea electronică și cartea electronică și cartea de identitate simplă”.

Pentru a le oferi locuitorilor posibilitatea de a alege între cartea electronică și cartea de identitate de bază, după punerea în circulație a noului prototip, va fi pusă în circulație și o carte de identitate simplă, fără stocare electronică.

Superintendentul de poliție preconizează că totul va putea fi încorporat în certificatul legat de fiecare individ până în această toamnă. Printre acestea se numără și utilizarea cardurilor cu cip pentru obținerea cazierului judiciar, ceea ce elimină necesitatea unor vizite ulterioare la instituțiile guvernamentale.

Statul va acoperi costul de 67 de lei al eliberării cărții electronice de identitate. O carte de identitate sau un pașaport digital va fi necesar începând cu 2030 pentru călătoriile internaționale.

Doar informațiile accesibile electronic, cum ar fi locul de naștere sau adresa unei persoane, vor fi făcute publice. Posesorii de cărți de identitate electronice pot utiliza servicii online, inclusiv înmatricularea automobilelor, cazierul judiciar și plata impozitelor, fără a fi nevoiți să se deplaseze personal la instituțiile respective.

Pe cărțile de identitate electronice vor fi incluse două imagini ale amprentelor digitale, precum și fotografia facială a persoanei înregistrate.