Actual

Bulgaria ne-a luat-o înainte în problema Schengen. Oficialii bulgari se întâlnesc deja cu cei austrieci

Bulgaria ne-a luat-o înainte în problema Schengen. Oficialii bulgari se întâlnesc deja cu cei austrieci
twitter.com

Karl Nehammer, cancelarul Austriei,  și președintele Bulgariei, Rumen Radev, au participat împreună la tradiționalul concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. După eveniment, cancelarul Austriei a postat duminică, 01 ianuarie 2023, pe rețelele sociale, fotografii în care apare alături de președintele Bulgariei, și a precizat următoarele:

  • „Concertul de Anul Nou (al Filarmonicii din Viena) este un eveniment cultural marcant în Austria și inspiră milioane de oameni din întreaga lume. Mă bucur foarte mult că președintele Bulgariei, Rumen Radev, a acceptat invitația mea la Concertul de Anul Nou de la Viena”.
  • „Vizita sa ne-a oferit de asemenea ocazia de a discuta despre subiectele și provocările actuale. Austria sprijină toate eforturile Bulgariei de a proteja în mod eficient frontierele externe și de a reduce migrația ilegală. Solicit acest sprijin și din partea UE”.

Karl Nehammer va merge la frontiera bulgară

Și pentru că veto-ul Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen a provocat nemulţumire în ambele ţări, cancelarul austriac, Karl Nehammer, şi preşedintele bulgar, Rumen Radev, au convenit asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului său de interne, Gerhard Karner, la frontiera bulgară, în data de 23 ianuarie 2023.

Prin această vizită la forntiera bulgară, cancelarul federal Karl Nehammer încearcă, în mod evident, să repare “porţelanurile sparte”, comentează cotidianul „Die Presse”, menţionând că preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost invitatul lui Nehammer la concertul de Anul Nou de la Viena.

Duminică, cei doi oficiali au avut o serie de discuții

După discuţiile avute duminică, 01 ianuarie 2023, cei doi oficiali au dorit „să colaboreze îndeaproape pentru a consolida protecţia frontierelor externe ale UE”, a declarat, după întâlnire, cancelarul Karl Nehammer.

Motivația Austriei pentru votul exprimat României și Bulgariei

Pentru veto-ul exprimat în legătură cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen, numărul mare de azilanţi a fost argumentul austriac. Dar, cu toate acestea, faptul că o mare parte dintre solicitanţii de azil ar veni prin Bulgaria este contestat. La momentul respectiv, Bulgaria a susţinut că veto-ul austriac a fost motivat de politica internă.

La momentul actual, cancelarul Nehammer doreşte să sprijine Bulgaria pentru a obţine mai mult ajutor din partea UE în ceea ce privește protecţia frontierelor externe. Acest lucru ar implica o finanţare europeană pentru construirea unui gard între Bulgaria şi Turcia, pe de o parte și o creştere a capacităţilor Frontex în această regiune, pe de altă parte, citează stiripesurse.ro.