International

Bulgaria: peste patru miliarde de leva în conducte noi și transport de oxigen

Bulgaria: peste patru miliarde de leva în conducte noi și transport de oxigen
Foto: facebook.com

Investiții de peste patru miliarde de leva în rețeaua de transport de gaze până în 2032. Suma este prevăzută în planul Bulgartransgaz de dezvoltare pe următorii zece ani.

În primii trei ani, banii vor fi alocați în principal pentru finalizarea legăturii de gaze cu Serbia și extinderea depozitului de gaze de la Ciren. În acesta se vor puteapot pompa până la 1 miliard de metri cubi, față de 500 de milioane în prezent. Astfel, va fi posibilă acolo stocarea gazelor din țările vecine.

Patru miliarde de leva nu e deloc puțin

Pentru interconectorul cu Serbia este planificată suma de 81 de milioane de euro. Aceasta ar trebui să fie gata până la sfârșitul acestui an. Astfel, Serbia va avea acces și la alte gaze, în afara celor rusești. Investiția în depozitul de gaze este de 308 milioane de euro. Până în 2024, când extinderea sa va fi finalizată, gazoductul de la acesta până în satul Butan, unde va fi racordat la rețeaua de transport a gazelor, ar trebui să fie gata. Investiția în terminalul de la Alexandroupolis, în care Bulgartransgaz are 20%, este de 33,4 milioane de euro.

Astfel, pentru aceste proiecte vor fi alocate circa 930 milioane de leva. Cu reparațiile, stațiile de comprimare și gazoductele noi din țară, investițiile se ridică la peste 1,180 miliarde.

Încă două proiecte

Alte două proiecte mari sunt planificate până în 2025 și 2026. Primul este pentru creșterea capacității conexiunii de gaze cu Grecia cu încă 1,2 miliarde de metri cubi pe an, astfel încât 3,467 miliarde de metri cubi să intre în Bulgaria.

Posibilitățile de transport a gazului din Bulgaria către Grecia vor crește cu 438 de milioane de metri cubi. Capacitatea de transport către Macedonia de Nord va crește, de asemenea, cu 182 de milioane de metri cubi, astfel încât aceasta să aibă acces la livrările alternative. Pentru cele două proiecte au fost alocate în total 142 de milioane de euro.

O creștere mare a capacității de transport este planificată cu România – cu peste 4,7 miliarde de metri cubi pe an, pentru care va fi construită o conductă de gaz de 63 km și stația de comprimare de la Kardam va fi în sens invers. Investiția este de peste 201 milioane de euro. Planul mai precizează că într-o perioadă scurtă de timp și cu îmbunătățiri minime ale infrastructurii disponibile, până la 5 miliarde de metri cubi de gaz pe an pot fi transportați din Turcia și Grecia către Europa prin Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia.

Gazele, sub control

În viitor, catitățile pot crește până la 20 de miliarde de metri cubi pe an. Cu toate acestea, banii mari  se investesc până în 2032 sunt în rețelele de hidrogen și adaptare a conductelor de gaz pentru a transporta combustibili cu emisii scăzute de carbon.

Primul proiect este pentru infrastructură, adecvată pentru transportul către regiunea de cărbune Mariska. Se preconizează că va fi gata până în 2026, iar investiția este de 362,67 milioane de leva. Cea mai mare investiție pentru 857 milioane de leva este pentru tehnologiile inteligente pentru rețeaua de transport de gaz existentă, astfel încât 10% din capacitate să poată fi utilizată pentru hidrogen. Acest proiect ar trebui să fie gata până în 2027. De asemenea, este planificată o nouă conductă de gaz pentru transfer de hidrogen în proporție de 100% de la Sofia la granița cu Grecia. Lungimea sa este de aproximativ 250 km cu două noi stații de comprimare – în regiunea Petrici și Dupnița. Investiția este de 860 de milioane de euro, iar termenul prevăzut – 2029.