Info Actual > Politică > Burse școlare în 2021. Anunțul oficial al ministrului Educației, Monica Anisie
Politică

Burse școlare în 2021. Anunțul oficial al ministrului Educației, Monica Anisie

Burse școlare în 2021. Anunțul oficial al ministrului Educației, Monica Anisie

Monica Anisie, ministrul Educației a afirmat, vineri că propune ca suma minimă a burselor școlare pentru învățământul preuniversitar în acest an să fie de 100 de lei.

În ședința de guvern, care a avut loc vineri, a fost inclus un proiect de hotărâre de guvern în care s-a stabilit o suma minimă pentru bursele școlare în anul şcolar 2020 – 2021, în învăţământul preuniversitar.

„Suntem pregătiţi să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a şedinţei de astăzi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, pentru elevii din învăţământul preuniversitar, burse care se acordă în anul şcolar 2020 – 2021.

Pentru prima dată, stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autorităţile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea burselor acest cuantum”, a spus Monica Anisie, la începutul ședinței de guvern.

Premierul a fost de acord cu propunerea

Ludovic Orban a spus, în cadrul ședinței de guvern că este de acord cu propunerea ministrului Educației, deoarece această măsură este așteptată de elevi.

„Sigur! De acord cu introducerea pe ordinea de zi.Chiar era o măsură așteptată, am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și ei au susținut adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei, astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală, de la localitate la localitate.”, a spus șeful Guvernului.

Scrisoare deschisă adresată Guvernului

În decembrie 2019, 12 organizații ale elevilor au cerut Executivului, printr-o scrisoare deschisă, aprobarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se reglementeze un cunatum minim pentru bursele școlare.

Elevii susțineau, în documentul respectiv, că sunt localități în care bursele sunt doar de 8 lei și este necesar să li se impună autorităților locale o sumă minimă obligatorie.

Acest lucru ar contribui la restabilirea unei egalități în sistemul de învățământ.