Social

Bursele ajung la 3.200 de lei! Măsura este prevăzută în noua Lege a Educației

Situația burselor școlare, sursa foto infofinanciar
sursa foto arhiva companiei

Bursele doctoranzilor au fost incluse în granturile alocate studiilor de doctorat.  Valoarea burselor va ajunge la 3.200 de lei.  Acest lucru se face conform noii Legi a învățământului superior. Modificarea reprezintă o schimbare semnificativă în comparație cu vechea lege a educației.

Varianta veche a legii nu acoperea aceste sume în cadrul granturilor pentru doctoranzi.

Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a detaliat implicațiile acestei modificări și modul în care sunt distribuiți banii pentru bursele studenților doctoranzi. Totodată, el a subliniat că pentru a asigura finanțarea burselor pentru doctoranzi în ultimele trei luni ale anului curent, ministerul intenționează să obțină aproximativ 46 de milioane de lei prin intermediul unui proiect de hotărâre de guvern. Banii provin din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

„Pentru studenții-doctoranzi admiși la studii începând cu anul 2020-2021, la forma de învățământ cu frecvență, pe locuri cu bursă, se menține statutul de bursier de la înmatricularea în anul I, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și ale ordinelor de ministru prin care numărul de locuri – granturi de studii (anul I) finanțate de la bugetul de stat pentru studii universitare de doctorat a fost repartizat instituțiilor de învățământ superior de stat astfel:

Locuri cu bursă pentru forma de învățământ cu frecvență;
locuri fără bursă pentru formele de învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă.”, potrivit Edupedu.