Social

Cadrele medicale nu vor să se vaccineze: ”Suntem carne de tun în lupta COVID-19”

Cadrele medicale nu vor să se vaccineze: ”Suntem carne de tun în lupta COVID-19”

Jumătatea din cadrele medicale din Iași nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19. Din 3.027 de medici, au semnat doar 1.820 că doresc să fie imunizați. Reținerea este pusă pe lipsa de informație, dar și pe seama efectelor adverse care ar putea apărea în timp.

Cei care lucrează în spitale, sunt cei mai expuși riscului infectării cu noul coronavirus, iar Direcția de Sănătate Publică ar vrea să evite acest lucru asa că, a cerut în urmă cu o săptămână, numărul complet al personalului medical care este de acord să se imunizeze împotriva COVID-19.

Aproape jumătate din anagajații nu doresc vaccinarea, mai exact, din 3.027 de medici, doar 1.820 au semnat că doresc să fie vaccinaţi, iar din 4.998 de asistenţi, doar 2.347 au răspuns afirmativ. Nici în cazul infirmierilor lucrurile nu stau diferit, doar 699 din 1.673 de persoane și 366 din 900 de îngrijitori sunt de acord cu imunizarea. Problema a fost pusă greşit şi nu s-a explicat că este vorba despre numărarea personalului pentru a vedea care este necesarul de doze de vaccin.

„Cred că a fost o comunicare insuficientă, nu au fost toate informaţiile furnizate şi a fost interpretată de către colegii mei ca un acord de vaccinare, deşi este mai degrabă o calculare a stocurilor necesare. Dacă informaţia aceasta ar fi fost furnizată, cred că numărul de persoane care ar fi zis «da» sau «nu» ar fi fost altul. Încă nu ştim despre ce vaccin este vorba, nu avem niciun fel de informaţii despre studiile publice evaluate de către o entitate neutră, iar din această cauză există o anumită reticenţă care este corectă, având în vedere că vorbim de un produs despre care nu ştim nimic”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Din 50 de persoane, un singur asistent a răspuns afirmativ  la vaccinarea împotriva COVID-19

Liderul sindical Sanitas Iași, Iulian Cozianu, spune că oamenii nu sunt subiect de experimentare în lupta cu COVID-19 și crede că lipsa de informații este principalul motiv pentru care sunt reticenți.

„Reticenţa apare din cauză că nu ştim foarte multe în legătură cu vaccinul care va fi folosit, oamenii nu sunt cobai şi este destul că simţim că suntem deja carne de tun în lupta COVID. Vorbim totuşi despre oameni profesionişti, care lucrează în domeniu, au suficiente informaţii încât să se vaccineze, dar totuşi nu în orice condiţii. De exemplu, eu am răspuns că «da», dar de pe un etaj unde lucrează 50 de persoane eu am fost singurul asistent care a răspuns afirmativ, alături de trei medici şi o infirmieră”, a afirmat el, potrivit B1.