Lifestyle

Calendar creștin-ortodox 22 august: Sfântul Agatonic

Sfântului Agatonic, sursa foto ziarul lumina
sursa foto ziarul lumina

Pe 22 august, în calendarul ortodox, este sărbătorită memoria Sfântului Mucenic Agatonic și a celor 5 însoțitori ai săi: Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin și Severian.

Sfântul Agatonic a trăit în timpul domniei împăratului Maximian (284-305) și s-a născut într-o familie nobilă cunoscută sub numele de Hypasieni.

Viața Sfântului Agatonic

În acea perioadă, un comis numit Evtolmie a fost trimis în Nicomidia pentru a persecuta creștinii. După ce a ajuns la limanul Carpin și a descoperit pe Sfântul Zotic și pe ucenicii lui, care mărturiseau credința în Hristos, i-a condamnat la moarte prin răstignire.

Ulterior, întorcându-se la Nicomidia, Evtolmie a aflat că un prinț a devenit creștin prin intermediul lui Agatonic, care îi convingea pe păgâni să renunțe la închinarea la idoli și să se alăture lui Hristos. Astfel, Agatonic și prințul au fost arestați. Agatonic a fost bătut crunt, iar prințul a fost dus în Tracia pentru a da socoteală împăratului. În satul Patamo, prințul a ucis pe Sfântul Zinon, Teoprepie și Achindin cu chinuri cumplite, întrucât rănile îi împiedicau să mai meargă.

Apoi, apropiindu-se de Calcedon, prințul l-a ucis pe Sfântul Severian, care propovăduia îndrăzneț pe Hristos. În Bizanț, Agatonic și cei însoțitori ai săi au fost legați și aduși în fața autorităților, apoi scoși în afara cetății, unde au fost chinuiți aspru. Ajungând la Silivria (Selimbria) în locul numit Amus, unde se afla împăratul Maximian, Agatonic și însoțitorii săi, împreună cu prințul, și-au pierdut viețile prin decapitare. Astfel, au primit cununa muceniciei.

Ce mai sărbătorim astăzi?

De asemenea, în această zi, se păstrează amintirea Sfintei Mucenițe Antusa și a Sfântului Mucenic Atanasie, episcopul care a botezat-o pe Antusa, împreună cu mucenicii Harisim și Neofit, slujitorii ei.

Sfântul Mucenic Atanasie, episcop al orașului Tars din Cilicia, care a botezat-o pe Antusa, a fost martirizat prin sabie în timpul împăratului Aurelian (270-275).

Mucenița Antusa a trăit în timpul domniei împăratului Valerian, în cetatea Seleucia. Ea era fiica lui Antonie și a Mariei, o familie bogată și închinătoare de idoli. Cu toate acestea, Antusa a dorit să primească Botezul și să urmeze lui Hristos. Ea a convins-o pe mama ei să-i permită să plece sub pretextul de a merge la o bonă. Împreună cu doi servitori ai ei, Harisim și Neofit, Antusa a mers la episcopul Atanasie din Tarsul Ciliciei. În timp ce călătorea, a avut o experiență minunată: episcopul Atanasie a fost înălțat de îngeri și a botezat-o pe Antusa, iar o fântână a apărut miraculos pentru Botez. După botez, Antusa și cei doi servitori au fost chinuiți pentru credința lor în Hristos.

În cele din urmă, Antusa a devenit călugăriță și a trăit 23 de ani în pustietate, hrănindu-se cu hrana oferită de animale prin pronia divină. Ea s-a mutat la Domnul într-o pace deplină pe piatra unde obișnuia să doarmă.

Episcopul Atanasie a fost arestat și dus în fața împăratului Valerian, fiind condamnat la moarte prin sabie. La fel au fost martirizați și famenii Harisim și Neofit, care erau servitorii Antusei. Ei au mărturisit cu curaj credința în Hristos în fața ducelui Apelian și au fost executați prin decapitare.

În aceeași zi, sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Irineu, Or și Oropsis, potrivit calendar-ortodox.ro.