Social

Campania de vaccinare. Câte cadre medicale au fost imunizate în prima săptămână

Campania de vaccinare. Câte cadre medicale au fost imunizate în prima săptămână

Campania de vaccinare. Câte cadre medicale au fost imunizate în campania de vaccinare anti-COVID, care este în plină desfăşurare, la noi în ţară, am aflat de pe platforma „vaccinare-covid.gov.ro„.

Campania de vacinare a început cu cadrele medicale

In săptămâna care a trecut de la începutul acestei operaţiuni au fost imunizate peste 13.200 de cadre medicale. Doar 27 de reacţii adverse au fost consemnate până acum, iar acestea sunt obişnuite pentru un vaccin. Au fost patru reacţii locale cu durere la locul injectării şi 23 de reacţii generale, precum febră, durere de cap, astenie sau urticarie.

Campanie de informare privind vaccinarea

În paralel, autorităţile desfăşoară o campanie de informare privind vaccinarea. Pe platfoma „vaccinare-covid.gov.ro” sunt date oficiale despre serurile anti-COVID şi procesul de vaccinare în România, care sunt grupurile prioritare pentru imunizare şi motivele pentru care ar trebui să ne vaccinăm împotriva SARS-CoV-2.

Odată cu primele vaccinuri, pe reţelele de socializare, au apărut şi diverse mituri şi teorii ale conspiraţiei de la persoane care nu au, întotdeauna, legătură cu domeniul medical. Deşi unii dintre noi sunt tentaţi să adopte aceste teorii, autorităţile medicale ne îndeamnă să consultăm numai informaţiile specialiştilor pentru a decide în cunoştinţă de cauză.

”Doar medicii sunt în măsură să vă ofere sfaturi autorizate despre vaccinul împotriva noului coronavirus, atrag atenţia autoritățile medicale, pe fondul apariției, mai ales în mediul online, a tot mai multor păreri pro și contra vaccinării, sfaturi date mai ales de persoane care nu au nici cea mai mică legătură cu domeniul sanitar.”

Vaccinarea a avut un rol esențial în combaterea bolilor

În ultimul secol, vaccinarea a avut un rol esenţial pentru prevenirea și combaterea unor boli grave.

Medicul Daniela Zaharie: ”Vaccinurile îşi au rolul lor. Aşa de-a lungul istoriei medicinii au fost prevenite diversele maladii care au ucis generații. Vorbim și de boli de-a lungul secolelor, care, în urma vaccinurilor, au fost eradicate.”

In urma depistării SARS-COV-2, comunitatea de cercetare medicală din întreaga lume a pronit o cursă contracronometru pentru realizarea unui vaccin care să poată să ne imunizeze contra virusului ucigaș. Statele au deblocat sume impresioante pentru realizarea unor produse care să neutralizeze efectele dramatice care au dus la pierderea de vieți omenești.

Medicul pneumolog, Monica Pușcaș: ”Din păcate, lumea nu înțelege că vaccinul nu este o găselniță; vaccinul se produce și este un efort internațional extraordinar de mare, este o măsură de sănătate publică. Acum nu mai trebuie să ne uităm la fiecare dintre noi, ne uităm la cei din jurul nostru.”