Lifestyle

Când se vor vira banii pe cardurile de energie? Marcel Boloș a dezvăluit data la care cetățenii vor putea beneficia de sprijinul financiar

Carduri de energie
sursa foto ziarul unirea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a făcut declarații despre următorul ajutorul financiar pe care statul l-a pregătit pentru cetățeni.

„Până în data de 20 februarie, când începe plata efectiv a facturilor la energie, trebuie să distribuim, pentru toţi beneficiarii noştri, acest card de energie, el fiind documentul în baza căruia beneficiarii pot să îşi facă plăţile către furnizorii de energie. Sunt trei modalităţi de utilizare a lor. Prima modalitate este cea prin prezentare la oficiul postal de care aparţine beneficiarul, cu trei documente şi anume: cartea de identitate, cardul de energie şi factura prin care se reiasă datoria faţă de furnizorul de energie. A doua modalitate este direct la poştaş, de asemenea, cu cele trei documente pe care le-am menţionat. Şi a treia modalitate, aprobată în şedinţa de Guvern de marţi, este vorba de plata electronică a facturilor la furnizorii de energie. Respectiv, aici e nevoie de seria cardului de energie şi apoi încărcarea în aplicaţia informatică a Poştei Române a celor trei documente cunoscute deja şi pe care le mai precizez încă o dată: cartea de identitate, cardul de energie şi factura, care, scanate, se încarcă în aplicaţie”, susține Marcel Boloș.

Facturile care sunt pe numele altei peroane

De asemenea, ministrul explică care sunt pașii în cazul în care facturile emise sunt pe numele unei persoane, iar cardul de energie pe numele alteia care locuiește în aceeași casă.

„Dacă locul de consum este acelaşi, respectiv titularul cardului de identitate are acelaşi domiciliu înscris pe cardul de energie cu cel de pe factură de energie, locul de consum este acelaşi, se pot plăti aceste facturi în limita celor 700 de lei. Deci, practic, pot deconta datoriile faţă de furnizorii de energie fără niciun fel de problemă. Repet, este o condiţie ca să fie acelaşi domiciliu de pe cardul de identitate cu locul de consum de pe factura furnizorului de energie”, precizează ministrul, potrivit RomâniaTv. În cazul în care destinatarul cardului nu este găsit la domiciliu de către poștaș, în cutia poștală va fi lăsată o recipisă pe care beneficiarul va trebui să o prezinte la oficiul poștal pentru a ridica personal cardul de energie.

Beneficiarii cardurilor

De acest sprijin din partea Guvernului vor beneficia peste 4 milioane de români care îndeplinesc una din următoarele condiții:

Pensionari cu vârsta minimum 60 de ani și cu venit lunar sub 2.000 de lei;

Pensionari de invaliditate cu venit lunar sub 2.000 de lei, indiferent de vârstă;

Persoană cu handicap grav, accentuat sau mediu, venit lunar sub 2.000 de lei, indiferent de vârstă;

Familie cu alocație de susținere;

Familie/persoană cu ajutor social.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depășească 2.000 lei, transmite ministerul.