Social

Când vor fi încărcate cardurile sociale cu 250 de lei? Milioane de români vor beneficia de vouchere

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Voucherele alimentare cunoscute sub numele de „Sprijin pentru România” sunt distribuite la fiecare două luni românilor cu venituri mici și au o valoare de 250 de lei. Un al doilea lot al acestor cupoane va fi livrat în luna iunie 2023, conform calendarului stabilit, continuând să ofere ajutor pentru aceste categorii de populație cu venituri reduse.

Cardurile destinate beneficiarilor au încărcate pe ele cei 250 de lei alocați în cadrul programului „Sprijin pentru România”. Lista beneficiarilor este actualizată de către ANAF și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale înainte ca fondurile să fie introduse în carduri. Astfel, se asigură că românii care devin eligibili în perioada respectivă sunt incluși pe lista actualizată și beneficiază de ajutorul programului.

Cum sunt distribuite voucherele?

Astfel, înainte de transmiterea tranșelor ulterioare, românii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate în intervalul dintre distribuțiile anterioare pot obține cupoanele „Sprijin pentru România”.

Procedura de distribuire a cardurilor „Sprijin pentru România” cuprinde trei etape principale. Prima etapă este crearea cardurilor de către organizațiile emitente, unde sunt înscrise datele beneficiarilor și este instalat cipul corespunzător.

Al doilea pas implică cardurile, pe care Poșta Română le distribuie în toată țara. Aceasta se ocupă de împachetarea cardului și de livrarea către beneficiari.

În momentul în care beneficiarii primesc cardurile, ultima procedură constă în încărcarea acestora cu o anumită sumă de bani. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) întocmește lista beneficiarilor, iar personalul Poștei Române se ocupă de împachetare și livrare.

Cine are de câștigat de pe urma tichetelor de masă?

Voucherele sociale pentru alimente și mese calde ajută următoarele grupuri demografice:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, potrivit Ziarul Unirea.