Social

Cardul European de Sănătate oferă servicii medicale gratuite în toată UE! Cum poți să îl obții?

cardul european de sanatate, sursa foto taxe.ro
sursa foto taxe.ro

Cardul european de asigurări de sănătate este o alternativă pentru persoanele care călătoresc în interiorul Uniunii Europene. Acesta este eliberat de către casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana asigurată doar dacă aceasta a contribuit la asigurările sociale de sănătate în ultimii cinci ani.

Doar o parte din ceea ce acoperă o poliță de asigurare de călătorie este garantată de acest card, care se aplică doar persoanelor care călătoresc în interiorul Europei.

Ce acoperă cardul european de sănătate?

„În ultima perioada, românii percep această asigurare că pe un mijloc de siguranță și protecție atunci când se deplasează în străinătate pentru o vacanță, un concediu sau o călătorie business. Mai nou, pentru cei care lucrează în străînătate există produse profesionale care acoperă toate activitățile care se desfășoară pe teritoriu străîn”, a declarat Iuliana HAMPU, Șef Serviciu asigurări de călătorie, GENERALI România.

Iuliana HAMPU a precizat că, în cadrul unei asigurări fundamentale de călătorie, riscurile fundamentale acoperite sunt: boala, accidentul, repatrierea medicală și repatrierea cadavrului în caz de deces. Lista riscurilor este extinsă în cazul bunurilor , incluzând, printre altele, posibilitatea pierderii sau furtului valizei, pierderea documentelor și riscul de anulare a călătoriei.

Unde este util?

Regatul Unit, Elveția și Irlanda de Nord se numără printre națiunile care acceptă cardul european de asigurări de sănătate. Cardul garantează accesul la asistență medicală în cazul unor incidente sau al oricăror alte afecțiuni care necesită îngrijiri urgente.

În cazul afecțiunilor autoimune, cardul poate fi folosit și pentru oxigenoterapie, chimioterapie, dializă sau ecocardiografie.

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt al CNAS a spus că: „Asiguratul se prezintă la unul din furnizorii în relaţie contractuală cu sistemul de asigurări din statul respectiv, inclusiv la o cameră de gardă, trebuie prezentat doar acest card european. De regulă, pacienţii nu plătesc aceste servicii, decontarea se face între instituţiile competente. Este important să fie o clinică, un spital, o cameră de gardă din sistemul public.”

În perioada sărbătorilor se înregistrează o creștere a solicitărilor pentru acest document. Zilnic, în această perioadă, sunt între 6 și 700 de cereri pentru cardul european de sănătate numai aici, la Casa de Asigurări de Sănătate București. Valabilitatea documentului electronic este de doi ani. În prezent, există mai puțin de 500.000 de carduri europene de sănătate active.

Peste 100.000 de cereri de intervenție făcute cu carduri europene de sănătate au fost soluționate în 2022, potrivit Observator.