Social

Cardurile de energie aduc mai multe beneficii! Românii vor putea retrage banii

Carduri de energie
sursa foto: arhiva companiei

Românii se confruntă cu provocări financiare semnificative, luptându-se să gestioneze veniturile într-un context în care costurile produselor și serviciilor au atins cote record. Statul intervine în sprijinul cetățenilor cu diverse ajutoare. Este vorba inclusiv despre cele pentru alimente și energie. Scopul este reducerea presiunii financiare asupra bugetelor românilor.

În anul 2024, se preconizează schimbări semnificative pentru români, inclusiv în ceea ce privește ajutoarele acordate de stat. Modificările propuse vizează în special beneficiarii cardurilor de energie. Aceștia vor trebui să se conformeze unor noi reguli pentru a beneficia de sprijin.

Schimbări pentru beneficiarii cardurilor de energie

Românii care primesc sprijin financiar de la stat vor fi afectați de noi reglementări în acest an. Sunt vizați în special cei care beneficiază de carduri de energie. Guvernul a stabilit condiții noi pentru utilizarea sumelor alocate pe aceste carduri.

Conform anunțului guvernamental, sumele necheltuite de pe cardurile de energie pot fi acum retrase în numerar. Beneficiarii au posibilitatea de a solicita retragerea banilor rămași la oficiile poștale. Acest demers trebuie efectuat până la data de 31 martie 2024.

Potrivit OUG (Ordonanța de urgență a Guvernului) în vigoare, „Beneficiarii prevăzuți la art. 3 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.166/2022, cu modificările și completările ulterioare, care până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil, pot încasa în numerar, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poștale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc.”

Documente necesare

Beneficiarii care doresc să beneficieze de ajutorul în numerar trebuie să prezinte diverse documente, printre care se numără cardul de energie valabil până la data plății prin serviciile de mandat poștal. De asemenea, se solicită actul de identitate al beneficiarului, documente justificative emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoțire a mărfii, factura și chitanțele fiscale.

Este esențială prezentarea probelor de achiziționare a lemnului de foc utilizat pentru încălzire, însoțite de o declarație pe propria răspundere, atestând faptul că beneficiarul utilizează sprijinul pentru compensarea prețului energiei la adresa de domiciliu, conform informațiilor furnizate de Ziaruldeiasi.