Categories: Lifestyle

Care este semnificația numelui Nicolae. Peste 800.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți de care se leagă tradiția oferirii de daruri copiilor. La noi în țară peste 800.000 de români își serbează astăzi onomastica.

Sfântul Nicolae a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Myra, actualul oraş Demre, din Turcia. Era foarte generos. Îi ajuta pe cei care aveau nevoie într-un mod discret. Făcea în așa fel încât cel ajutat să nu știe de unde i-a venit ajutorul. De aici și tradiția ca Moș Nicolae să fie așteptat de copii să le lase darurile în încălțăminte, în dimineața de 6 decembrie.

Generosul Nicolae a fost şi intransigent cu ereticii din vremea lui. A participat la primul sinod ecumenic, din anul 325, şi a rămas consemnat că Nicolae l-a pălmuit în timpul sinodului pe ereticul Arie, care-şi susţinea cu încăpăţânare concepţia teologică greşită.

Moaştele Sfântului Nicolae se păstrează la Bari în Italia, iar la noi în ţară mâna lui se găseşte din secolul al XVI-lea la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti.

Semnficația numelui Nicolae

Provine de la Nikolaos, nume grecesc insemnand „victorie oamenilor”, realizat prin alaturarea elementelor grecesti „nike (victorie)” si „laos (oameni)”. Sfantul Nicolae a fost un episcop din Anatolia secolului IV care, potrivit legendei, a salvat fiicele unui om sarac de la o viata de prostitutie. Este protectorul copiiilor, a marinarilor si a negustorilor, in Grecia si in Rusia. Acesta a pus bazele pentru legenda lui Mos Craciun (creat in secolul al XIX-lea la olandezi, „Sinterklaas”), aducatorul de cadouri de Craciun.

Datorita renumelui Sfantului Nicolae, acest nume a devenit foarte folosit in lumea crestina. A fost foarte comun in Anglia inca din secolul al XII-lea, desi a devenit mai putin popular dupa Reforma Protestanta. Numele a fost purtat de cinci suverani pontifi si de doi tari ai Rusiei, scrie Semnificația. Numelui.

Derivate: Nicoleta, Nicu, Niki, Nic, Nicoara, Niculița, Nicola, Neculai, Nae, Neculce, Nicușor, Laie, Nicolina.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

2 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

5 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

8 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

10 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

12 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.