Actual

Carnea de porc nu se va scumpi! Se ieftinește și cozonacul

carnea de porc

Costul cărnii în perioada sărbătorilor nu va crește, conform președintelui Romalimenta, Sorin Minea. Vânzările de carne sunt anticipate să scadă cu 50% față de anul trecut. Minea adaugă că, de obicei, de sărbători, există discount-uri și variații minore de prețuri.

„Poate să fie variații foarte mici, de obicei, de sărbători sunt discount-uri. Cei care anunță scumpiri la carnea de porc sunt cei care vând porcul la marginea drumului, pe internet,etc.

Carnea de porc nu se va scumpi, teoretic

E exclus să avem vânzări mai mari față de anul trecut. Anul ăsta e mai prost decât anul trecut. Cifrele oficiale ne spun că e o scădere de 50% a vânzărilor față de anul trecut. Tot anul a fost mai prost, e exclus să fie niște sărbători fantastice, dar în perioada sărbătorilor întotdeauna vânzările sunt mai bune”, a transmis Sorin Minea.

Președintele Romalimenta a avertizat că majorarea salariului minim poate conduce la creșterea prețurilor alimentelor, inclusiv a cărnii. El estimează că efectul măsurilor fiscale ar putea aduce o creștere de 500 de lei pentru fiecare angajat, bani care s-ar putea reflecta în majorări de prețuri sau scădere de calitate.

”Prețurile au fost constante. Acum, cu salariile, s-ar putea să asistăm la majorări de prețuri. Măsurile fiscale ne afectează cu 500 de lei în plus la stat pentru fiecare angajat. Fără ca el să ia nimic în mână. Deci ăia 500 de lei vin de undeva și se duc în salarii. Dacă vin de undeva, trebuie să îi iei de undeva, deci ăia s-ar putea să vină din creșteri de prețuri. Nu foarte mari, dar s-ar putea să vină. Sau, la ce spun eu de fiecare dată, la scăderea de calitate. Am văzut niște prețuri pe piață de ne-am făcut cruce”, a continuat președintele Romalimenta.

Plafonarea prețurilor

O inițiativă cu impact semnificativ în contextul actual, mai ales în prag de sărbători, este plafonarea adaosului comercial la diverse produse, inclusiv cozonac, cu prețuri reduse până la 31 ianuarie 2024. Pe lista acestor produse se regăsesc articole esențiale precum carnea tocată, usturoiul, orezul, bulionul, margarina și drojdia pentru prăjituri.

Magazinele care nu respectă această măsură guvernamentală riscă amenzi, cu un precedent notabil în care Consiliul Concurenței a aplicat sancțiuni în valoare de 4 milioane de lei.

Deși această abordare are scopul declarat de a asigura stabilitate economică și de a proteja consumatorii, a fost subiectul unor critici acerbe din partea Fondului Monetar Internațional (FMI). Oficialii acestei instituții au atras atenția că o astfel de măsură ar putea contribui la creșterea inflației în România, generând preocupări în rândul experților și analiștilor economici

Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă, inclusiv pentru carne tocată. Magazinele care nu respectă regulile pot primi amenzi. Fondul Monetar Internațional a criticat măsura, avertizând asupra posibilei creșteri a inflației în România, potrivit Mediaflux.