Categories: Actual

Cât cheltuie românii pe mâncare? Moldovenii o duc mai bine ca noi

Conform unui studiu comparativ realizat de Picodi.com, care a colectat date statistice din 105 țări și a calculat câți bani cheltuie locuitorii pe mâncare în respectivele state, România este pe la jumătatea clasamentului, la același nivel cu Tunisia și Mexic.

Potrivit informațiilor despre cât reprezintă cheltuielile pentru produse alimentare procentual din cheltuielile de consum, pe primele poziții, cu mai puțin de o zecime din bani dați pe alimente și băuturi nealcoolice de uz casnic, se află țări precum SUA (6,7%), Singapore (8,4%), Marea Britanie (8,7%), Irlanda (9,2%) și Elveția (9,9%).

România se clasează pe locul 55 în clasamentul celor 105 țări realizat de Picodi.com – alimentele și băuturile nealcoolice reprezentând 25,2% din cheltuielile pentru bunuri și servicii. Rezultatul ne poziționează la același nivel cu Tunisa (24,2%), Mexic (26,2%), și Turcia (27,3%).

La coada clasamentului se află regăsesc două state africane și o țară din Asia, respectiv Kenya (56,1%), Myanmar (56,6%) și Nigeria (59%).

Cât te costă mâncarea în Europa

Pe Bătrânul Continent, cele mai mari cheltuieli cu alimentele le au elvețienii (325 euro/lună), urmați de norvegieni (308 euro/lună) și danezi (281 euro/lună), ceea ce poate fi explicat prin prețurile general ridicate din aceste țări.

Românii sunt departe de aceste valori, conform sursei citate de Economedia un conațional cheltuind în medie 171 de euro pe lună pentru alimente.

Europenii cu cele mai mici cheltuieli cu produsele alimentare sunt cei din Ucraina (98 euro/lună), Belarus (89 euro/lună) și Republica Moldova (88 euro/lună).

Ce spun datele INS

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie, au crescut cu 12,2%, iar cele pe o persoană cu 13,1%.

Conform sursei citate, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1.301 lei pe o gospodărie, au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor (35,1%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 682 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 18,4% și de cele pentru băuturi alcoolice și tutun în valoare de 271 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,3%. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor populației a fost cel efectuat pentru educație 24 lei pe o gospodărie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare) și cel pentru asigurări și servicii financiare 31 lei pe o gospodărie (0,8% din cheltuielile totale de consum medii lunare). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 682 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 18,4% și de cele pentru băuturi alcoolice și tutun în valoare de 271 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,3%.

Ghitulescu Radu

În presa scrisă, de pe la începutul anilor '90. Am colaborat cu cotidiane, săptămânale și lunare. În ultimii ani am lucrat preponderent în presa IT.

Recent Posts

Un ciclon lovește România! Ploi, ninsori și vreme instabilă

Valul de aer rece a afectat o mare parte din teritoriul țării, generând temperaturi care…

2 ore ago

Rata anuală a inflației, la cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani! Alimentele s-au scumpit

În luna aprilie a acestui an, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, rata…

4 ore ago

Calendar creștin-ortodox, 14 mai: Mc. Isidor din Chios

Mc. Isidor din Chios, unul dintre cei mai importanți sfinți din istoria Bisericii Ortodoxe, este…

10 ore ago

Schema care poate dubla pensiile din septembrie! Cum poți primi o creștere de până la 10%

Dorina Barcari a dezvăluit schema prin care pensiile cele mai mici vor fi majorate începând…

18 ore ago

Impozitarea muncii în România, în topul UE. Marcel Ciolacu: „Eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că impozitarea muncii în România se numără printre cele mai…

19 ore ago

Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim! Coaliția nu are bani pentru toate promisiunile făcute

Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim de la 3.300 la 3.700 de…

20 de ore ago

This website uses cookies.