Lifestyle

Cât de important este somnul pentru inimă? Sfaturi pentru o odihnă corectă

somn sursa foto regina maria
sursa foto regina maria

Atunci când nu dormiți suficient de bine, consecințele pe termen scurt sunt vizibile – poate că sunteți distrași la serviciu sau irascibili cu cei dragi. Dar, în fond, orele de somn neregulate și de calitate slabă ar putea crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în Journal of the American Heart Association.

„Acest studiu este una dintre primele investigații care oferă dovezi ale unei legături între durata neregulată a somnului și sincronizarea neregulată a somnului și ateroscleroza”, a declarat autorul principal al studiului, Kelsie Full, profesor asistent de medicină în cadrul diviziei de epidemiologie de la Vanderbilt University Medical Center din Nashville.
Ateroscleroza reprezintă acumularea de plăci în artere, potrivit American Heart Association. Această placă este alcătuită din colesterol, substanțe grase, deșeuri celulare, calciu și fibrină, un agent de coagulare a sângelui. Pe măsură ce placa se acumulează, pereții vaselor de sânge se îngroașă, ceea ce reduce fluxul sanguin și, prin urmare, diminuează cantitatea de oxigen și alte substanțe nutritive care ajung în restul corpului. Ateroscleroza poate duce la afecțiuni cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, angină pectorală, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și boli ale arterelor carotide sau periferice.

Ce înseamnă somnul deficitar?

Somnul deficitar- inclusiv calitatea slabă, cantitatea anormală și somnul fragmentat – a mai fost legat de bolile cardiovasculare și de decesele legate de bolile cardiovasculare, dar se știa mai puțin despre asocierile specifice dintre regularitatea somnului și ateroscleroză.

Regularitatea somnului, au definit autorii noului studiu, este estimată prin variații ale duratei somnului (cât timp doarme cineva în fiecare noapte) și ale timpului de somn (momentul în care cineva adoarme în fiecare noapte) – cu cât mai puține variații, cu atât mai bine. Autorii și-au propus să afle mai multe despre această relație analizând somnul adulților mai în vârstă – în medie 69 de ani – care au participat la Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, un studiu de cohortă longitudinal conceput pentru a investiga prevalența și evoluția bolilor cardiovasculare și factorii de risc pentru acestea. Mai mult de 2.000 de participanți au fost recrutați între 2000 și 2002 din Minnesota, Maryland, Illinois, Carolina de Nord, California și statul New York.

În timpul evaluărilor de somn efectuate între 2010 și 2013, participanții au ținut un jurnal de somn timp de șapte zile consecutive și au purtat un ceas de mână care a urmărit istoricul somnului și al trezirii. De asemenea, participanții au fost supuși unui studiu de somn la domiciliu pentru a fi măsurată respirația, etapele de somn, trezirea în timpul nopții și ritmul cardiac.

Întreaga știre: Studiu: Somnul neregulat poate fi dăunător pentru inimă. Cum trebuie să te odihnești? – Infofinanciar