Categories: Social

Cât de pregătită este România pentru un cutremur major. Raed Arafat a spus marele adevăr

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre cât de pregătită este România pentru un cutremur major. Acesta a mărturisit că ultimul plan privind un posibil cutremur major testat la nivel național a fost în urmă cu trei ani.

Raed Arafat a mărturisit că România s-a pregătit în ultimii ani pentru a face față unui cutremur major, în ceea ce privește dotările, față de anii 2016-2017. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că ultimul plan privind un posibil cutremur major a fost testat la nivel național în urmă cu trei ani.

„A fost testat de mai multe ori un plan, ultima dată în 2018 – «Exercițiul Seism 2018». A fost o mobilizare continuă de cinci zile pe plan național, a fost testată și evacuarea pacienților, evacuarea internațională, mobilizarea națională de răspuns”, a spus Raed Arafat.

„Răspunsul la un cutremur major nu îl dă doar Bucureștiul, ci toată țara. Dotarea care s-a făcut în ultimii trei ani este consistentă pe plan național, noi nu aveam echipamente specifice. România a făcut un pas major de dotare și pregătire în ultimii ani comparativ cu 2016-2017”, a declarat Raed Arafat. â

„Acum avem containere de căutare-salvare câte două în fiecare județ, cu o echipă, carotele care taie în beton pentru căutarea oamenilor, senzori pentru depistarea persoanelor aflate sub dărâmături, echipamente grele – s-au cumpărat buldozere pentru prima fază a intervenției, s-a dotat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și pe linie medicală, cu ambulanțe”, a mai precizat Raed Arafat.

Spitalele, afectate în privința alimentarii cu apă sau cu energie electrică

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a ținut să precizeze că, în cazul unui cutremur major, spitalele ar putea fi afectate și în ceea ce privește alimentare cu apă sau cu energie electrică, nu numai la nivelul structurii de rezistență.

„Există spitale care au fost reabilitate, altele nu. Problema spitalelor în zona calamitată nu este doar structura clădirii, ci inclusiv partea de energie – după un cutremur, depinde cum vor funcționa generatoarele electrice, apa, partea de echipamente”, a precizat Raed Arafat.

„Când am făcut exercițiul din 2018, un concept era activarea spitalelor de campanie și transferul persoanelor în zone mai puțin afectate, cum ar fi Ardealul. Toate abordările nu pot fi doar abordând Bucureștiul independent de restul țării sau al Europei. Facem parte dintr-un mecanism european de protecție civilă. În câteva ore de la lansarea apelului, ajutorul va sosi în sprijinul nostru”, a mai precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat MAI a tras un semnal de alarmă asupra necesității consolidării clădirilor, spunând că prevenția rămâne cea mai corectă soluție.

„Nu voi lansa cifre pentru că numărul morților este greu de estimat, depinde la ce oră va avea loc cutremurul, unde vor fi oamenii. Clar este că, dacă rămânem cu multe clădiri neconsolidate, o să avem un număr de răniți și de morți semnificativ” a mărturisit șeful DSU.

„Intervenția de salvare va fi una grea, s-ar putea să dureze să poți interveni să salvezi oamenii de sub dărâmături. Problema prevenției rămâne cea mai corectă soluție, doar așa reducem consecințele grave ale unui posibil cutremur și rolul nostru devine astfel mai ușor de executat”, a adăugat Raed Arafat, potrivit Libertatea.

Lorena Marinescu

Lorena Marinescu si-a inceput activitatea editorala in 2020, este o indragostita de literatura si ii place sa fie mereu la zi cu agenda publica. Aceste motive au determinat-o sa devina jurnalist

Recent Posts

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

4 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

5 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

7 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

10 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

12 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

14 ore ago

This website uses cookies.