Social

Cât vom plăti pentru energie la iarnă? Anunțul care vizează milioane de români

Carduri de energie
sursa foto arhiva personala

Apropiindu-se iarna în România, cu serile răcoroase și necesitatea de a încălzi locuințele, există vești bune pentru cetățenii români. Autoritățile au confirmat că prețurile la energie vor rămâne sub control și plafonate până în martie 2025, oferind astfel un grad de siguranță financiară în fața facturilor mai mari pe fondul sezonului rece.

De asemenea, Transgaz, compania responsabilă pentru gestionarea gazelor naturale în România, a făcut un anunț semnificativ cu privire la stocurile de gaze naturale.

Continuarea plafonării prețurilor la energie

România dispune în prezent de rezerve suficiente de gaze naturale, depășind recent 90% din capacitatea totală de înmagazinare. Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a subliniat că, indiferent de condițiile meteo, țara este pregătită pentru a face față cu succes sezonului de iarnă.

„Avem stocurile asigurate, nu s-a avut niciodată aşa ceva la această dată. Dar e şi pe fondul unui consum mai redus”, a mai declarat Ion Sterian. Șeful de la Transgaz a fost prezent la deschiderea Congresului Central – European al Gazelor Naturale. Cu această ocazie, a specificat că țara noastră este acum în cea mai bună poziţie în care s-ar fi putut afla de până acum. Asta din punct de vedere al securităţii aprovizionării cu gaze naturale.

El a făcut aceste afirmații în cadrul Congresului Central-European al Gazelor Naturale. Aceasta reflectă o perspectivă extrem de pozitivă cu privire la securitatea aprovizionării cu gaze naturale în țara noastră.

Ion Sterian a explicat că această situație a devenit clară în cursul anului 2023, în special datorită extinderii capacității de stocare cu aproximativ 100 de milioane de metri cubi. La acest moment, în depozitele României se găsesc aproximativ 3,65 miliarde de metri cubi de gaze înmagazinate, ceea ce reprezintă peste 96% din capacitatea totală disponibilă.

Avem suficiente rezerve de gaze naturale

„În ceea ce priveşte România, la ceea ce aţi spus dumneavoastră mai înainte, privind securitatea în aprovizionare cu gaze a ţării, suntem astăzi în poziţia cea mai bună posibilă. (…) S-a mărit capacitatea de înmagazinare faţă de anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi, a ajuns la 3,170 de miliarde. Avem astăzi înmagazinate 3,65 de miliarde de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%, cu 1,22% mai mare decât media europeană. Suntem cu 477 de milioane de metri cubi de gaze, mai mult înmagazinate astăzi faţă de aceeaşi dată a anului trecut”, a specificat Ion Sterian.

„Cred că peste 80-90% se duce în consumul casnic. Vreau să vă spun că în statele occidentale şi vă dau exemplul Spaniei, care are un sistem de transport similar României, de circa 14.000 de kilometri, raportul este 70% la industrie, 30% populaţie. Deci asta trebuie să ne dea de gândit în viitor”, a adăugat directorul general al Transgaz, potrivit dailybussines.