Social

Cazurile de diabet cresc alarmant. Pacienți ajunși la spital cu COVID, au aflat că au și diabet

Cazurile de diabet cresc alarmant. Pacienți ajunși la spital cu COVID, au aflat că au și diabet

Cazurile de diabet zaharat au crescut alarmant în ultima perioadă. La Spitalul Judeţean din Târgu Jiu se prezintă zilnic zeci de pacienţi, iar printre aceştia se numără şi foarte mulţi copii.

La Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, numărul de cazuri noi de diabet zaharat a crescut în ultima perioadă. În unele cazuri, boala a fost generată și de infecția cu noul coronavirus.

Potrivit medicilor care activează atât la cabinetul de diabet zaharat din ambulatoriul  unității medicale, cât și în secția de endocrinologie, doar în ultima lună au fost peste 700 de consultații. Din păcate, printre acești pacienți se numără și copii.

Specialiștii spun că cel mai greu este de gesionat un diabet zaharat de tip 1 care apare la un copil de vârstă mică, între patru și opt ani, sau chiar până la 10 ani.

Copiii trăiesc și cresc cu această boală și atunci când vor deveni adulți, nu vor mai cunoaște viața fără tratamentul cu insulină. Potrivit medicilor, este foarte important să prevenim apariția diabetului printr-un stil de viață sănătos.

Invitat la „Academia de Sănătate”, emisiune realizată de profesorul Irinel Popescu la DC NEWS, prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște a spus că au fost descoperite cazuri de diabet la pacienți ajunși în spital cu infecția SARS-CoV-2.

„În această perioadă pandemică, foarte des s-au descoperit cazuri de diabet în momentul când bolnavul ajunge deja având o infecție cu coronavirus și cu această ocazie se constată că el are și diabet, care nu era anterior cunoscut”, a spus, în cadrul interviului, Constantin Ionescu-Târgoviște.

„Majoritatea pacienților obezi au diabet, cunoscut sau necunoscut. (…) Date mai precise noi avem la Institutul nostru de diabet, din 1941, când profesorul Ion Pavel a înființat primul centru anti-diabetic din lume. Nu existau asemenea centre”, a precizat acesta.

Diabetul „a pornit de la procente mici și a ajuns la procente de zece ori mai mari”. Va continua să crească, susține Constantin Ionescu-Târgoviște.

„Diabetul este o boală metabolică, complexă, care este cunoscută din antichitate, dar a cărei incidență și prevalență a continuat să crească exploziv aproape începând de la mijlocul secolului trecut. Prin prezența și prin marea prevalență care afectează în multe țări, cam o treime din populație, (…) se plasează printre principalele cauze de mortalitate care se produce prin afectarea multi-organică”, a mai spus prof Constantin Ionescu-Târgoviște.