Info Actual

Info Actual > Politică > Ce a făcut Donald Trump în ultima sa zi de mandat
Politică

Ce a făcut Donald Trump în ultima sa zi de mandat

Ce a făcut Donald Trump în ultima sa zi de mandat

Donald Trump, președintele SUA, l-a grația, în ultima zi de mandat, pe Elliot Broidy. Broidy este omul care l-a adus pe Liviu Dragnea în SUA și a încercat să facă afaceri cu armata română.

Și Steve Bannon a fost grațiat de Donald Trump

Donald Trump l-a grația și pe Steve Bannon. Bannon este principalul strateg al campaniei care l-a dus în 2016 la Casa Abla, pe Trump. În urma campaniei de strângere de fonduri pe care a organizat-o împreună cu alte trei persoane, în scopul construirii zidului la graniţa Statelor Unite cu Mexicul, Bannon a fost arestat, anul trecut pentru fraudă.

Peste 70 de persoane grațiate de Trump

Donald Trump a grațiat, alături de Bloidy și Bannon, într-un ultim act de clemență, alte peste 70 de persoane, printre care și fostul primar al orașului Detroit, Kwame Kilpatrick.

Publicația americană McClatchy transmite despre fostul fundraiser pentru campania lui Donald Trump și cel care l-a invitat în ianuarie 2017 pe Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a președintelui american, Elliot Broidy, că a pledat vinovat la acuzația că ar fi luat ilegal bani ca să facă lobby pentru ca administrația Trump să renunțe la investigarea unui scandal de fraudă în centrul căruia se află fondul public de investiții din Malaezia.

Liviu Dragnea, a fost invitat în ianuarie 2017, de Elliot Broidy, la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump, iar Broidy a devenit cunoscut în România în urma acestei invitații. La câteva luni după acest episod, compania sa activă în zona contractelor militare, Circinus, și-a deschis o filială în România. Circinus a semnat un acord cu Romarm la 1 februarie 2018.

El poate primi o pedeapsă maximă de cinci ani în închisoare și o amendă de 250.000 de dolari. El a plătit cei 6,6 milioane de dolari primiți pentru serviciile ilegale de lobby.

75 de milioane de dolari promiși, dacă reușea să stopeze investigați

În documentele procurorilor se arată cum Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaezian, i-a plătit inițial lui Broidy 6 milioane de dolari pentru lobby pe lângă Departamentul de Justiție și i-a promis încă 75 de milioane de dolari dacă reușea să stopeze investigați. Bloomberg transmite că Donald Trump ar fi refuzat partidele de golf pe care Broidy a încercat în repetate rânduri să le aranjeze între el și premierul Malaeziei, pentru a rezolva problema.

George Higginbotham, un fost angajat al Departamentului pentru Justiție, a recunoscut că a mințit mai multe bănci din SUA în legătură cu originea a zeci de milioane de dolari trimiși din conturile din Malaezia ale lui Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaezian.

În ultimii ani, Elliot Broidy a fost în centrul mai multor scandaluri. El a demisionat din poziția de adjunct al Comitetului Republican Național după ce Wall Street Journal a dezvăluit că Broidy a acceptat să plătească 1, 6 milioane de dolari unui fost model Playboy pe care a lăsat-o însărcinată, în aprilie 2018, potrivit G4Media.