Social

Ce acte sunt necesare pentru pensionarea anticipată? Vezi dacă te încadrezi

pensie anticipată

În situația în care un cetățean român acumulează un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât cel stabilit de lege, acesta are posibilitatea de a solicita pensia anticipată.

Conform prevederilor legale actuale, determinarea stagiului de cotizare necesar pentru obținerea pensiei anticipate nu ia în considerare anumite perioade, precum cele asimilate din serviciul militar, perioadele de studii la facultate sau perioadele în care s-a beneficiat de pensie de invaliditate.

Când sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea pensiei la limita de vârstă, pensia anticipată poate fi acordată, ulterior transformându-se în pensie pentru limita de vârstă. Aceasta va fi recalculată, inclusiv prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor perioade de cotizare în care plata pensiei anticipate a fost suspendată.

Ce acte sunt necesare pentru pensionarea anticipată?

În conformitate cu prevederile legale, locuitorii din zonele afectate de poluare din Prahova, care au trăit în aceste zone timp de minim 30 de ani, pot beneficia de pensie anticipată. Vârsta standard de pensionare pentru aceștia se reduce cu 2 ani, fără aplicarea de penalități.

Procedura de pensionare anticipată necesită depunerea unor documente specifice. Printre acestea se numără:

-cerere tip pentru înscrierea la pensie;
-carnetul de muncă;
-carnetul de asigurări sociale pentru agricultori;
-alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizat;
actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie;
-livretul militar;
-diploma de absolvire a învățământului universitar şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
-adeverință privind sporurile la salariu;
-adeverință privind grupa de muncă/ condiții de muncă;
-alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie, informează observatorulPH.

Un aspect esențial pentru cei care doresc să opteze pentru pensia anticipată în România este legat de modificările aduse penalizărilor. Începând din luna septembrie, conform noii Legi a pensiilor, se va aplica un singur tip de pensie anticipată. Până în prezent, exista opțiunea între pensia anticipată cu penalizare și cea fără penalizare.

Din luna septembrie înainte, doar pensia anticipată cu penalizare va fi disponibilă. Concret, posibilitatea de a ieși la pensie anticipat, fără a suporta penalizări, se va menține doar până la data de 31 august 2024, conform informațiilor furnizate de avocatnet.ro.