Actual

Ce costuri presupune construirea unei case. Care sunt tarifele pentru 2023

Polița de Asigurare a Locuințelor casă
sursa foto misiunea casa

Deținerea unei locuințe necesită costuri destul de mari. De asemenea, întreținerea casei poate scoate mulți bani oamenilor din buzunar. A avea o casă reprezintă una dintre cele mai mari dorințe ale oamenilor. În acest sens, există multe persoane care preferă să-și construiască locuința, în loc să cumpere un apartament. Dar, costurile pentru o casă la curte sunt foarte mari.

În procesul de construire a unei case, oamenii trebuie să suporte costurile materialelor de construcție și a muncitorilor care lucrează. În ultimii ani, tarifele au crescut extrem de mult. De asemenea, față de acum doi ani, prețul materialelor de construcție a crescut exponențial.

Construirea unei case

Pentru majoritatea românilor, deținerea unei proprietăți a devenit un obiectiv. Construirea unei case este o alternativă mai populară în rândul românilor, față de achiziționarea unui apartament. Dar această variantă este foarte scumpă, mai ales în zilele noastre.

În 2023, construirea unei case în România este un lucru extrem de dificil. Dar, românii rămân hotărâți să își construiască propria locuință. În ciuda creșterii semnificative a costurilor materialelor de construcție din ultima perioadă. Cărămizile, pavelele și panourile au înregistrat cele mai multe creșteri de preț.

Costuri mari

În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere de 15% a numărului de persoane care au început să își construiască propriile locuințe. Majoritatea aleg să-și facă o casă cu o suprafață de sub 100 de metri pătrați. O casă de aproximativ 50 de metri pătrați poate fi construită cu doar 40.000 de euro. Dar, cheltuielile finale pot fi mai mari. Costul poate crește cu până la 30-40%, în funcție de materialele alese.

„Nevoia de spațiu i-a determinat pe oameni să construiască case mari, cu camere spațioase, dar un astfel de imobil vine la pachet și cu costuri ridicate: impozit, facturi, întreținere și alte cheltuieli.” a declarat Cosmin Răileanu, CEO al unei companii de materiale de construcții.

Schimbări la nivelul vieții profesionale

Se pare că această nevoie a oamenilor de a-și construi o casă la curte este determinată de schimbări pe piața muncii. Mai exact, multe persoane lucrează în sistem hibrid sau remote. Astfel, aceștia petrec mai mult timp acasă. Motiv pentru care, au nevoie de un spațiu mai mare.

„Pe fondul scumpirilor din segmentul rezidențial, clienții sunt tot mai tentați să își construiască propria casă pe pământ încurajați de altfel și de sistemul de lucru hibrid în care nu mai este atât de necesar o prezență la birou.” a spus Cosmin Răileanu.

Inflația și criza energetică

În ultimii doi ani, proprietarii de case s-au confruntat cu costuri uriașe. Mai multe fenomene, precum inflația și criza energetică, i-au pus la cheltuială. Aceștia au avut de suportat facturi mai mari și costuri uriașe pentru întreținerea imobilului.

„Ultimii doi ani au fost ca un fel de duș rece pentru populație, dar mai ales pentru proprietarii de case impunătoare. Inflația și criza energetică au generat facturi record atât la încălzire, dar și la curentul electric. Au existat cazuri când oamenii au primit facturi cu 5 cifre. Totul a devenit mai scump.” a spus Cosmin Răileanu, conform Daily Business .