Categories: Social

Ce efect are anestezia asupra activității creierului. Opinia specialiștilor. Video

Înainte de a recurge la o operație, mai mare sau mai mică, analizăm toate datele pe care le avem, pro și contra. Chiar și înainte de o intervenție minoră, ca de exemplu, la stomatologie, ne gândim de două sau mai multe ori, la pasul pe care decidem să îl facem, luând în calcul și efectul anesteziei asupra organismului nostru. Dar există și o întrebare principală.

Ce efect are anestezia asupra activității creierului. Opinia specialiștilor. Video

După îndelungi studii, cercetătorii ne oferă un răspuns concret. Specialiștii neurologii sunt cei care au analizat, amănunțit, modul în care această stare afectează creierul uman.

E ironia de bază a anesteziologiei,” a declarat George Mashour, din cadrul Universității din Michigan. El face parte dintre cercetătorii care vor să înțeleagă exact ce efect are anestezia asupra activității creierului.

Pentru cercetare, experții au urmărit activitatea creierului participanților la studiu. Substanțele folosite pentru anestezie în ziua de azi au efecte care durează mai puțin decât variantele inițiale, bazate pe eter. În plus, acestea nu sunt la fel de volatile precum eterul. În prima parte a secolului 20, aveau loc, des, incendii în sălile de operații, din cauza eterului.

Deși există îmbunătățiri semnificative, anestezia prezintă în continuare anumite riscuri. În funcție de durata și complexitatea operației, între 17 și 43% dintre pacienți pot avea probleme cognitive ulterioare, care durează, de obicei, 1-2 săptămâni după intervenție.

În ultimii ani, experții au folosit EEG pentru a înțelege mai bine ce efect are anestezia asupra activității creierului. Studiul a scos în evidență vârsta cea mai predispusă la înregistrarea unor potențiale sechele post anestezie.

Pentru adulții cu vârsta de peste 65 de ani, cea mai comună complicație după operație e o stare de delir. Aceasta se poate manifesta drept lipsa atenției. Starea de delir poate dura de la câteva ore la câteva luni, dar poate fi prevenită în 4 din 10 cazuri cu o evaluare cognitivă ce are loc înaintea operației, plus monitorizarea biomarker-ilor din sânge și electroencefalogramă (EEG), potrivit American Society of Anesthesiologists’ Perioperative Brain Health Initiative.

Cercetările pe tema dată nu se opresc aici, oamenii de știință continuă să cerceteze și să analizeze problema, în primul rând prin studierea arhivei de EEG, care le-a fost pusă la dipoziție, pentru a se ajunge, într-o zi, la un rezultat notabil pentru omenire.

Foto: arhiva/ video: youtube

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

21 de ore ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

23 de ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

o zi ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

o zi ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

o zi ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

2 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.