Lifestyle

Ce este o folie mulcire agrotextil pentru protectia culturilor si cum te poate ajuta să obții culturi bogate

Ce este o folie mulcire agrotextil pentru protectia culturilor si cum te poate ajuta să obții culturi bogate

Ești fermier cu experiență sau abia la început de drum? Indiferent care este răspunsul la această întrebare, dorința de a avea culturi de calitate este dorința comună. Este și normal, dacă te gândești că din roadele muncii tale îți hrănești familia. Prin urmare, trebuie să te preocupi așa cum trebuie de tot ce presupune hrănirea solului și ferirea plantelor de dăunători, de ploile puternice dar și razele fierbinți ale soarelui. Din fericire, există și o soluție care este foarte eficientă, și aceasta presupune utilizarea unei folii mulcire.

 

Ce reprezintă, exact, o folie mulcire

 

Întotdeauna când vine vorba despre culturi de calitate, în minte îți vine automat solul, principalul responsabil pentru acest aspect. Un sol bine irigat, bine hrănit și ferit de multe probleme reprezintă cheia succesului, prin care reușești să obții roade îmbelșugate. Pentru a asigura plantelor hrana necesară este nevoie de îngrășământ bun, iar mulci-ul este perfect în acest caz. Este vorba despre un îngrășământ în compoziția căruia intră paie, frunze, resturi vegetale, dar și rumeguș.

În ultima vreme, fermierii români care cultivă românii au descoperit folia de mulcire, iar rezultatele pozitive nu au întârziat să apară. Și, pentru că evident îți dorești ce este mai bun pentru grădina sau culturile tale de legume, o folie mulcire pentru protectia culturilor este esențială. De fapt, nu sunt puțini fermierii care au ales-o și, mai ales, nici nu vor să se gândească la eventualitatea să nu o folosească, pentru că și-a dovedit din plin utilitatea.

 

Avantajele unei folii de mulcire

 

Există numeroase avantaje de care ai parte atunci când folosești o folie de mulcire pentru culturile tale, sau pentru grădina de legume. Cele mai importante ți le prezentăm și noi: vei reuși să obții culturi mult mai devreme decât în mod normal, recoltele vor fi unele sănătoase, vei putea păstra umiditatea solului la cel mai bun nivel, culturile tale nu vor îngheța atunci când temperaturile de afară nu sunt unele pozitive, plantele vor fi mai bine protejate de razele puternice ale soarelui pe perioada sezonului estival, economii importante.

Specialiștii sunt de părere că folia de mulcire se pretează cel mai bine să fie folosite atunci când avem de a face cu acele plante care adoră căldura, cum sunt tomatele, ardeiul, vița de vie, ba chiar și porumbul.

 

Culturi ferite de temperaturi ridicate și radiații solare

 

La prima vedere, o folie mulcire nu pare chiar atât de eficientă pe cât ne dau asigurări specialiștii că ar fi. Dar, din fericire, te convingi destul de repede că nu au exagerat cu nimic, iar solul are exact temperatura de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta armonios, iar razele puternice ale soarelui, la fel și temperaturile ridicate din vară nu îl supraîncălzesc. De asemenea, grație aceleași folii mulcire, nesuferitele buruieni nu își vor face simțită prezența, și nici păsările nu vor veni să ciugulească din roadele muncii tale.

 

Nu folosi folia în solarii

 

Dacă grădina ta de legume are parte de multă umbră, atunci folia de mulcire nu își are rostul. La fel, nu este recomandată utilizarea ei în solarii sau acolo unde solul este mai umed decât în mod normal.

 

Ce folie să alegi?

 

În România, la ora actuală, cea mai folosită folie mulcire este cea de culoare neagră sau gri. Este și normal să fie preferată cea neagră deoarece este foarte eficientă în absorbirea radiațiilor solare, pe care apoi le trimite către sol sub formă de căldură. Totodată, este perfectă să fie folosită în cazul culturilor de pe terenuri unde riscul de supraîncălzire a solului este mai ridicat. În acest fel, culturile se vor dezvolta mai repede și mai bine.

 

Cum se folosește o astfel de folie

 

Utilizarea unei folii mulcire nu este deloc complicată și o poți aplica manual, desfășurată pe sol, care ar trebui să fie nivelat în prealabil. În locul unde urmează să fie plantate culturile, folia se taie în formă de cruce. De asemenea, marginile foliei trebuie acoperite cu pământ.

În cazul culturilor de pe suprafețe mari folia mulcire poate fi aplicată și mecanizat.

 

Folia mulcire pentru roșii

 

Roșiile sunt preferatele multor fermieri români, fie că este vorba despre culturi pe suprafețe întinse, sau doar o grădină de legume. Folia mulcire este esențială pentru a obține cele mai bune recolte, iar atenția ta ar trebui să fie îndreptată către cea profesională de 1000 de metri lungime. Aceeași recomandare rămâne valabilă și în cazul culturilor de ardei, castraveți, dar și delicioasele căpșuni. Rolul acestei folii este foarte important pentru că nu permite evaporarea apei din sol, de care roșiile au nevoie pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Specialiștii sunt de părere că primăvara sau toamna sunt anotimpurile în care se recomandă folosirea foliei de mulcire care, repetăm, nu are voie să lipsească.

 

Pregătește solul înainte de a aplica folia de mulcire

 

Înainte de a aplica folia de mulcire, solul trebuie să fie foarte bine pregătit. Trebuie îndepărtate de pe el resturile vegetale, pietrele, ramurile uscate căzute din copaci, buruienile și frunzele. De asemenea, solul trebuie udat și, de cele mai multe ori, va trebui să aplici și un fertilizator. În rest, aplicarea foliei de mulcire se aplică exact cum am descries mai sus, și nu uita că este nevoie și de fixarea ei pe margini.

În zilele în care temperatura de afară ajunge la valori foarte ridicate, pentru ca plantele să nu se supraîncălzească, ai putea acoperi folia cu fân sau chiar iarbă, pur și simplu. Cu siguranță, dacă ai făcut tot ce trebuie și ai aplicat și folia mulcire, vei avea parte de culturi de roșii cu până la 40% mai bogate!