Economic

Ce îi așteaptă pe românii cu credite la băncii? Dobânda cheie a fost stabilită de BNR

bnr, sursa foto jurnalul.ro
sursa foto jurnalul.ro

Conform previziunilor analiștilor, Banca Națională a României (BNR) a optat pentru menținerea ratei dobânzii de referință la 7% la cea de-a patra ședință de politică monetară din acest an. Potrivit analiștilor economici, BNR va menține dobânda pe tot parcursul anului.

Consiliul guvernatorilor Băncii Naționale a României (BNR) a luat următoarele decizii în ședința din 10 mai 2023:

-Rata dobânzii de politică monetară va rămâne neschimbată la nivelul de 7,00% pe an.

-Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi menținută la 8,00% pe an.

-Rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va rămâne la 6,00% pe an.

-Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit vor fi menținute.

Dobânda de referință se menține la 7%

La ședința de politică monetară de miercuri, 10 mai, Banca Națională a României (BNR) a fost anticipat că va menține rata dobânzii de referință la 7%. Într-un studiu publicat de Erste, banca-mamă a BCR, se preconizează că dobânda cheie va rămâne constantă la 7,00% pe tot parcursul anului 2023. Având în vedere starea actuală a economiei românești, acest lucru indică faptul că BNR a susținut previziunile analiștilor și a ținut cont de stabilitatea ratei dobânzii principale.

Conform raportului „Ne așteptăm ca BNR să mențină neschimbată rata de politică monetară la 7,00% la ședința Consiliului de Administrație din 10 mai, în conformitate cu consensul larg. Prin urmare, ședința de stabilire a ratei se conturează din nou ca un non-eveniment.

IPC din luna martie a scăzut semnificativ la 14,5% an/an, de la 15,5% an/an în februarie, deși s-a situat ușor peste prognoza noastră și peste consensul Bloomberg, ambele la 14,4% an/an. Dezinflația a fost ajutată de efectul de bază statistică mare, care ar trebui să joace un rol și mai important pentru IPC din aprilie, care, conform așteptărilor noastre, va scădea la 11,6% an/an. Inflația ajustată cu 20% a scăzut la 9,0% an/an în martie, de la 9,2% an/an anterior, confirmând că vârful inflației a trecut”.

Previziuni asupra inflației

Inflația de bază din România a atins un nivel record de 15,1% în februarie, înainte de a scădea la 14,7% în martie, ceea ce a fost cu 0,1 puncte procentuale mai puțin decât se anticipase inițial. În trimestrele următoare, se preconizează că inflația de bază va scădea mai lent decât inflația globală, ceea ce indică continuarea presiunilor inflaționiste subiacente care ar împiedica Banca Națională a României (BNR) să facă o ajustare modestă. Potrivit raportului băncii, guvernatorul BNR nu a exclus complet perspectiva scăderii ratelor dobânzilor în cazul în care inflația atinge nivelul țintă.

„Vedem rata cheie neschimbată pe tot parcursul anului 2023. Gestionarea lichidităților, instrumentul de politică favorit al BNR, va fi probabil utilizat în mod activ în următoarele trimestre, în funcție de evoluția EUR/RON și de citirile viitoare ale inflației. Prin urmare, ratele dobânzilor de pe piața monetară în RON ar trebui să se tranzacționeze în cadrul coridorului facilităților permanente ale BNR de 6,00-8,00% pe tot parcursul anului 2023”, au spus reprezentanții Băncii, potrivit Economedia.