Actual

Ce le mai place remote! Eurostat zice că jumătate din companiile din UE au organizat întâlniri de lucru online, în anul 2022

Ce le mai place remote! Eurostat zice că jumătate din companiile din UE au organizat întâlniri de lucru online, în anul 2022
Foto: capital.ro

Potrivit datelor Eurostat, jumătate din companiile din Uniunea Europeană au organizat întâlniri de lucru online în anul 2022, iar 57% dintre ele au oferit acces angajaților la diverse instrumente informaționale.

România este printre ultimele țări, însă la acest capitol statisticile au luat în calcul companiile care au peste 10 angajați.

Pandemia a schimbat radical modul de lucru al companiilor, iar datele din 2022 confirmă această realitate.

Au rămas așa de la pandemie

Întâlnirile la distanță au fost utilizate de 50% din companii. Cea mai mare pondere a companiilor este în Suedia – aproape 80% urmată de Finlanda și Danemarca, cu peste 78 de procente fiecare.

La polul opus se află Bulgaria, cu 28%, urmată de Ungaria și România, ultima cu aproximativ 31 de procente. Din totalul companiilor comunitare, 57% au pus la dispoziția angajaților trei tipuri de instrumente pentru lucrul online. Acestea sunt accesul la email, la documente și la aplicații de profil.

Trebuie să fie mai mari

Cele mai multe au fost companiile mari, cu peste 250 de angajați, care în proporție de 91% au oferit toate cele trei instrumente. Companiile media au o proporție de 77%, în timp ce companiile nici doar 52 de procente.

Cea mai mare pondere a companiilor care au oferit instrumente de lucru online se află în Belgia, 79%, urmată de Finlanda și Croația, cu peste 75 de procente.

Pe ultimul loc este România – 33,6%, urmată de Bulgaria 34,5 și Grecia 35,7%. Statisticile cuprind și statele europene extracomunitare, iar la o simplă comparație regională vedem că Serbia, Turcia și Muntenegru depășesc cifrele deținute de România în utilizarea instrumentelor online pentru lucrul la distanță.

Trei sfaturi pentru a lucra cu succes de acasă

Munca de acasă sau de la distanță prezintă provocări, dar și oportunități. Iată șase sfaturi cu eficiență demonstrată care vă vor ajuta să lucrați cu succes de acasă. Aceste sfaturi sunt utile indiferent dacă faptul că lucrați de acasă ține de această perioadă dificilă sau este, pur și simplu, modul în care lucrați de obicei.

Sfatul nr. 1 pentru munca de acasă: Obțineți instrumentele potrivite. Nu puteți lucra eficient dacă nu dispuneți de instrumentele potrivite. Acest lucru se aplică atât la birou, cât și acasă. Asigurați-vă că dispuneți de instrumentele de care aveți nevoie pentru a lucra, inclusiv amenajarea biroului de acasă și tehnologia pe care o alegeți.

Investiți într-un  birou bine amenajat pentru acasă, dacă puteți. Un mediu de lucru adecvat trebuie să include un birou potrivit, scaune, monitoare, o conexiune Wi-Fi și orice alte echipamente de care aveți nevoie pentru a lucra. Biroul perfect de acasă nu se află întotdeauna la îndemână, însă câteva mici investiții pot face o diferență semnificativă.

De exemplu, luați în calcul posibilitatea de a cumpăra corpuri de iluminat, microfoane și căști dacă folosiți frecvent  apelurile video. Luați în calcul, de asemenea, achiziția unor accesorii ergonomice, precum protecțiile pentru încheieturi, grație cărora lucrul de acasă va fi mai confortabil.

Sfatul nr. 2 pentru munca de acasă: Securitatea este importantă. Cei care lucrează de acasă trebuie să acorde atenție specială securității, atât celei fizice, cât și celei digitale.

În ceea ce privește siguranța fizică, acordați atenție mediului în care vă aflați atunci când lucrați cu informații sensibile ale companiei. Această măsură de precauție este deosebit de importantă dacă preferați să lucrați într-o cafenea sau să împărțiți același spațiu cu alte persoane care lucrează de la distanță. Printre practicile optime se numără blocarea computerului atunci când acesta nu este utilizat și evitarea discuțiilor telefonice publice care implică informații sensibile ale companiei.

În plus, trebuie să vă asigurați că instrumentele pe care le utilizați nu neglijează securitatea. Aceste măsuri de siguranță trebuie să includă utilizarea unui serviciu de e-mail securizat și a unui serviciu VPN și trebuie luate în calcul și în ceea ce privește instrumentele de productivitate, stocarea în cloud și orice instrumente digitale utilizate în munca dvs.

Sfatul nr. 3 pentru munca de acasă: Comunicați eficient. Pare ceva banal, însă una dintre principalele provocări ale muncii de acasă este aceea că nu vă aflați la birou. Acest lucru înseamnă că nu veți participa la conversațiile de pe coridor, nu veți auzi ce se discută înainte și după ședințe și nu puteți trece, pur și simplu, pe la biroul Ioanei pentru a cere o lămurire.  Abilitățile dvs. de comunicare în afaceri  sunt importante în orice situație, însă devin absolut esențiale atunci când lucrați de la distanță.