Social

Ce proceduri stomatologice sunt permise în perioada de criză

Ce proceduri stomatologice sunt permise în perioada de criză. Având în vedere situația de criză din România, Colegiului Medicilor Stomatologi vine cu măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență.

Mai mult, aceeași instituție îi roagă atât pe românii veniți în țară, cât și pe medici, să nu considere această perioadă ca fiind una oportună pentru turismul medical stomatologic.

Știm cu toții foarte bine că serviciile de sănătate din România sunt mult mai accesibile din punctul de vedere al costurilor față de cele practicate în afara țării, iar medicina dentară este în topul preferințelor pacienților români, și nu numai. Acesta este și motivul pentru care la noi în țară s-a dezvoltat un adevărat turism medical pe partea de stomatologie – calitatea serviciilor medicale este foarte mare, iar prețurile practicate sunt mai reduse comparativ cu alte țări. Știm de asemenea că majoritatea românilor plecați în străinătate, pe perioada vacanțelor sau a concediilor petrecute în țară, profită de ocazie să-și rezolve și problemele stomatologice, mai ales dacă sunt intervenții de mare amploare.

În această situație însă, având în vedere perioada deosebit de gravă pe care o traversăm și în care este imperios necesar să oprim transmiterea virusului SARS-CoV-2, îi rog insistent pe medicii stomatologi să respecte cu strictețe măsurile anunțate de autoritățile statului. În afară de infecție, sângerare și durere, nimic altceva nu reprezintă urgență!”, este anunțul făcut de prof. dr. Ecaterina Ionescu, președinte Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

Urgențele stomatologice (medico-dentare) sunt următoarele:

  1. hemoragia postextracțională;
  2. durerea datorată pulpitei acute;
  3. durerea datorată parodontitei apicale acute;
  4. pericoronarita dinților incluși;
  5. alveolita postextracțională;
  6. celulitele / abcesele periosoase;
  7. fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgență);
  8. luxația articulației temporo-mandibulare;
  9. traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare);
  10. gingvostomatita ulceronecrotică.

Urgențele stomatologice vor fi asigurate de către cabinetele de medicină dentară de urgență din cadrul UPU din structura spitalelor regionale și județene de urgență.