Social

Ce se întâmplă cu pensia de stat? Contribuim mai mult la Pilonul II

pensie anticipată
sursa foto arhiva companiei

Pentru cei 8 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii private, se anunță o veste favorabilă în urma ajustărilor recente la contribuțiile salariaților. Începând din acest an, angajații vor majora contribuția la Pilonul II de pensii cu 1%. Astfel totalul contribuției va fi de 4,75% din salariu. Această creștere a sumei alocate Pilonului II de pensii are ca efect o reducere a contribuției către pensia de stat.

Contribuția la pensia de stat va reprezenta acum 20,25% din salariu. Prin urmare, cele două contribuții vor totaliza 25% din salariul brut.

Ce se întâmplă cu pensia de stat?

Anul 2024 aduce modificări semnificative Pilonului II de pensii, marcând o creștere a contribuției de la 3,75% la 4,75%. Contribuția la pensia privată, inclusă în contribuția de asigurări sociale (CAS), este destinată sistemului public de pensii.

La sfârșitul lunii septembrie a anului precedent, piața pensiilor private din România a atins un total de active de 121,55 miliarde de lei. De asemenea, la finele lunii septembrie 2023, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat în țară a fost de 117,17 miliarde de lei. Evidențiind o creștere de aproape 32% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent și marcând un maxim istoric.

„Piața pensiilor private din România a ajuns, la finalul lunii septembrie 2023, la active totale de 121,55 miliarde de lei. În creștere cu 21,5% comparativ cu sfârșitul anului precedent și cu 32% raportat la luna septembrie 2022.

4,75% se duc la pensii

Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de peste 8% la finalul lunii septembrie 2023. Marcând o evoluție pozitivă de-a lungul ultimilor ani. În al treilea trimestru al anului 2023, volatilitatea activelor unitare nete ale fondurilor de pensii private a fost una moderată, fără șocuri pe termen scurt”, este mesajul transmis de reprezentanții ASF.

Pentru a exemplifica schimbarea, să luăm cazul unui salariat cu un salariu brut de 5.000 de lei. Inițial, acesta contribuia cu 3,75% la Pilonul II de pensii. Generând o contribuție lunară de 187,5 lei și o sumă anuală de 2.250 de lei.

După ajustarea recentă, angajatul va contribui acum cu 4,75%, adăugând 600 de lei suplimentar pe parcursul unui an la același salariu brut. Astfel, la finalul anului, suma totală contribuită va ajunge la 2.850 de lei.

Peste 8 milioane de angajați din țară contribuie conform legislației în vigoare la Pilonul II de pensii, având acces la fondurile acumulate doar la momentul pensionării.

Informațiile privind suma acumulată în Pilonul II de pensii pot fi verificate pe platforma administratorului. Pentru a identifica administratorul, angajații pot consulta această informație pe site-ul ASF, conform informațiilor prezentate de antena3.ro.