Actual

Ce se întâmplă cu ratele românilor? Ministrul Boloș are vești bune

ce-se-intampla-cu-ratele-romanilor
Sursa foto: MIPE

Impunerea unei taxe suplimentare instituțiilor financiar-bancare a generat discuții despre ce se întâmplă cu ratele românilor. Ministrul de Finanțe a dat recent explicații în acest sens.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a explicat recent în cadrul unei emisiuni tv măsurile fiscale asumate de guvern sunt necesare și nu vor afecta populația. Ministrul a mai precizat că, în prezent, nu se pune problema unui împrumut la Fondul Monetar Internațional.

„Nu se pune problema de dificultate financiară pentru România. În schimb se pune problema respectării unor angajamente față de Comisia Europeană pe care le-am avut scrise în Planul Național de Redresare și Reziliență. Se pune problema luării unor măsuri, pentru că suntem în procedură de deficit bugetar excesiv la faza corectivă. Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie să luăm măsuri care să ajusteze deficitul bugetar. Totodată, se pune problema respectării unor angajamente pe care le-am avut față de Comisie în luna iulie, când a fost prezentă o delegație a Comisiei Europene în România, tocmai pentru a ne atenționa că sunt necesare măsuri fiscal bugetare ca urmare a deficitului bugetar pe care l-am avut înregistrat în luna mai 2023, respectiv de 2,33% din PIB. Aceasta este acum situația pe care o avem”, a precizat ministrul Finanțelor.

Ce se întâmplă cu ratele românilor

În pofida numeroaselor majorări de taxe anunțate, ministrul de finanțe a declarat că există și vești bune pentru populație. Din perspectiva lui Boloș, acestea constau în faptul că încă nu a fost crescut și TVA-ul.

„Trebuie însă să spunem și veștile bune. Pentru că am încercat să protejăm populația și mediul de afaceri. Astfel încât 9% avem în continuare la alimente. 9% avem în continuare la medicamente. 5% avem pentru lemnele de foc. 5% pentru energia termică. 5% pentru gazele naturale și sigur, toate aceste lucruri care țin de consumul populației”, a declarat ministrul Boloș.

Totodată, el a promis că ratele românilor nu vor fi majorate în urma aplicării noii taxe pentru bănci.

„Taxa pe bănci este exclus să genereze o majorare a costului ratelor oamenilor la bănci. Ar fi o nebunie acest lucru. Impactul bugetar suplimentar pe care îl au băncile este unul care nu generează astfel de situații. Îi asigur 100% pe români că nu aceasta va fi cauza unor eventuale creșteri ale ratelor bancare. Și nu vor avea de suferit de pe urma acestor măsuri fiscal bugetare. Scenariile acestea apocaliptice nu cred că sunt de bun augur pentru întreaga populație, pentru că aceste măsuri fiscal bugetare nu au impact asupra consumului zilnic asupra vieții românilor, mă refer aici la viața de zi cu zi”, a mai declarat ministrul.

Amenințarea pierderii fondurilor europene

Ministrul Finanțelor și-a argumentat poziția afirmând că, de fapt, toate măsurile anunțate de guvern sunt necesare. Pentru a proteja populația, dar și mediul de afaceri.

„Toate măsurile sunt pentru a proteja populația, am spus asta de atâtea ori, și pentru a proteja mediul de afaceri. Și cred că această lege este cea mai bună soluție pe care o avem pentru a traversa acest moment dificil. În lipsa acestor măsuri, Comisia are toată baza legală, la nivel de regulamente europene, să suspende fondurile europene. Cum ar arăta România cu fondurile europene suspendate? Peste 5.000 de șantiere să rămână goale, fără bani. Peste 3.500 de contracte de finanțare, în valoare de 29 de miliarde de euro din PNRR, rămase fără finanțare. Acesta este un scenariu apocaliptic în care investițiile toate ar intra în declin. Nu cred că poate fi pus în discuție pentru măsurile acestea care sunt necesare”, a mai precizat ministrul de Finanțe Marcel Boloș, citat de Antena3 CNN.