Actual

Ce se întâmplă cu taxele și impozitele în 2024. Explicația ministrului Muncii

pensii Siomona bucura oprescu ministrul muncii (sursă foto: romaniatv.net)
sursă foto: romaniatv.net

Situația la nivelul statului este destul de complicată. Ne confruntăm cu mari probleme din punct de vedere economic. Astfel, statul a impus diferite măsuri pentru a reduce cheltuielile bugetare. Dar, noua lege a pensiilor a trezit noi îngrijorări în rândul oamenilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat la ce trebuie să se aștepte românii în 2024.

Noua lege a pensiilor a creat multe îngrijorări și neînțelegeri. Mai exact, este vorba despre articolul 84 din actul legislativ. Românii sunt îngrijorați că vor avea de plătit impozite mai mari la stat. Ministrul Muncii a oferit clarificări cu privire la prevederile legale.

Anunțul ministrului Muncii

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a făcut publice informații suplimentare cu privire la controversatul articol 84 din legea pensiilor. Aceasta a explicat că românii nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la o creștere a impozitelor în 2024.

Potrivit ministrului, clauza care permite utilizarea unor „măsuri corective” pentru diminuarea impactului fiscal al plății pensiilor face aluzie la o eventuală decizie a Guvernului. Mai exact, cea de a majora pensiile „ad-hoc”. Astfel, orice lege are nevoie de o plasă de siguranță pentru a se respecta principiul de sustenabilitate a sistemului public de pensii. Ministrul a explicat că pensionarii nu au motive de panică. Acest articol al legii ajută la protejarea sustenabilității și a intereselor cetățenilor.

„Îi asigur pe toţi pensionarii din România că nu au motive de panică şi că sunt doar mecanisme care sunt garanţii în plus cu privire la sustenabilitatea legii şi la protejarea intereselor dânşilor.” a explicat ministrul.

Majorarea pensiilor

Simona Bucura Oprescu explică mai în detaliu articolul 84, alineatul 7 din legea pensiilor recent aprobată. Care prevede că procentul de majorare a pensiilor nu poate depăși creșterea procentuală a sumei încasate de stat din contribuțiile de asigurări sociale. Sau a ratei medii anuale a inflației din anul precedent. Oficialul Ministerului Muncii consideră că este o neînțelegere. Oamenii ar trebui să facă o legătură între acest articol și alte prevederi legale expuse.

„Este un articol care, din păcate, nu a fost corelat şi înţeles cu alte articole, este un articol care se referă la creşterile ad hoc, cu alte cuvine, dacă un guvern ulterior ar avea intenţia să crească pensiile fără să asigure sustenabilitatea, pentru majorări ad hoc, doar pentru majorări ad hoc, în cazul acesta trebuie să mărim şi contribuţia de asigurări sociale astfel încât sistemul să fie sustenabil”, a declarat ministrul Muncii.

Creșterea taxelor și impozitelor 

Ministrul a explicat că legea a fost foarte interpretată de diferite persoane. Iar România nu va avea probleme din punct de vedere al sustenabilității. Astfel, există o probabilitate mică ca măsurile corective să fie aplicate. Legat de creșterea contribuțiilor la asigurări sociale, ministrul a garantat că nu vor fi astfel de probleme.

„Drobul de sare lăsaţi-l pentru alţii. Perspectiva aceasta, din punctul meu de vedere, este o perspectivă la care, în acest moment, nu are rost să ne raportăm. Vă garantez că nu există nicio problemă de sustenabilitate cu sistemul public de pensii din România”, a susţinut ministrul, conform Daily Business .