Social

Ce se întâmplă cu vacanța de vară a elevilor? Greva profesorilor aduce incertitudine

cand-vor-avea-vacante-elevii elevilor le place școala
sursă foto:aconomica.net

Conform concepției inițiale a calendarului școlar, mai sunt câteva zile până când elevii ar trebui să înceapă vacanța de vară. Cei mici anticipează încheierea oficială a anului școlar și începerea sesiunii de vară, astfel încât să se poată bucura de timpul liber și să se distreze alături de părinți și prieteni.

Împrejurările din acest an sunt extraordinare. Din cauza grevei generalizate din sistemul școlar, multe săptămâni de cursuri au fost sărite.

Ce se întâmplă cu vacanța mare?

Starea învățământului este acum instabilă; părinții și elevii nu știu ce vor face în continuare, dacă se vor prelungi cursurile și dacă mediile vor fi sau nu în continuare incomplete. Astfel, dacă se va urma structura anului școlar 2022-2023, copiii ar mai avea câteva zile înainte de a începe renumita și mult așteptata vacanță de vară, care trebuie să înceapă pe  17 iunie.

Pregătirile sunt deja în toi pentru elevii care sunt acum în ultimul an și care vor susține examene naționale. Pentru a se asigura că vor primi note finale la aceste teste, elevii învață independent. Pentru a le oferi șansa de a studia fără efortul de a ajunge fizic la ore și de a se concentra pe materiile pe care le vor evalua la examenele finale, cursurile se opresc și mai devreme pentru ei, conform calendarului. Astfel, pentru ei, școala se încheie mai devreme, iar vacanța de vară începe pe 9 iunie.

Structura anului școlar 2023-2024

Următorul an școlar va începe pentru elevi și preșcolari pe 11 septembrie 2023. În anul școlar 2023-2024 vor fi 36 de săptămâni. „Școala altfel” și „Săptămâna verde” vor avea loc la intervale de cinci zile lucrătoare consecutive între 11 septembrie 2023 și 26 aprilie 2024. Aceste activități, pe care copiii mici le așteaptă cu nerăbdare, vor fi planificate de școală. Aceste două programe interactive și informative sunt împărțite în mai multe segmente. Anul școlar va fi împărțit în cinci module, la fel ca anul trecut, iar apoi vor fi cinci vacanțe suplimentare.

Astfel, anul școlar 2023-2024 va fi împărțit în următoarele module: modulul 1 (11 septembrie – 27 octombrie), vacanța 1 (28 octombrie – 5 noiembrie), modulul 2 (șase noiembrie – 22 decembrie), vacanța 2 (23 decembrie – 7 ianuarie 2024), modulul 3 (opt ianuarie – nouă februarie), vacanța 3 (de la 12 februarie la 3 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene), modulul 4 (19 februarie – 26 aprilie), vacanța 4 (27 aprilie – 7 mai), modulul 5  (22 iunie-8 septembrie), potrivit click.ro.