Actual

Ce se întâmplă cu zilele libere rămase din 2023? Ultima șansă pentru angajați

Zile libere, sursa foto punctul.ro calendarul zilelor libere
sursa foto arhiva companiei

Dezbaterile referitoare la starea concediilor de odihnă sunt frecvente printre angajați, mai ales la începutul anului, atunci când constată că nu au utilizat toate zilele libere disponibile pentru anul precedent.

Potrivit Codului Muncii, angajații care nu au beneficiat de cele 20 de zile libere legale minime de concediu de odihnă în cursul anului 2023 au posibilitatea să solicite angajatorului acordarea acestora până la jumătatea anului 2024. Astfel, regulile privind concediile de odihnă pentru angajați sunt stipulate în următorul mod:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

În conformitate cu dispozițiile Codului Muncii, zilele de concediu neutilizate în anul 2022 pot fi programate până la data de 30 iunie 2024, potrivit DailyBusiness.