Lifestyle

Ce se va întâmpla cu școlile dacă va fi declarată epidemie de gripă. Veștile nu sunt deloc bune

Ce se va întâmpla cu școlile dacă va fi declarată epidemie de gripă. Veștile nu sunt deloc bune

Cazurile numeroase de gripă din ultima perioadă îi îngrijorează pe specialiști și e posibil să fie declarată epidemie. Cum îi va afecta acest lucru pe elevi.

Potrivit informațiilor oferite de directorul medical al Institutului Matei Balș, Adrian Marinescu, România este la un pas de epidemia de gripă. Dacă acest lucru se va întâmpla, în spitale vor fi instituite noi reguli, iar românii sunt sfătuiți să evite să stea în aglomerație și să poarte măști.

În ultimele săptămâni, situația a scăpat de sub control, doar în perioada 19-25 decembrie fiind raportate la nivel national un număr record de  infecții respiratorii acute, gripe și pneumonii.

E vorba de 140.688 de cazuri, susține Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. În aceeaşi perioadă a anului 2021 se înregistrau 38.322 de cazuri.

Lipsesc medicamentele

Problema se complică și mai mult pentru că România se confruntă și cu lipsa medicamentației antitermice și antiinflamatoare, precum și a celor folosite în tratarea gripei, respectiv Tamiflu. De altfel, Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul instituției și care este lista medicamentelor antitermice pentru copii și adulți.

Ce măsuri vor fi luate pentru limitarea răspândirii virozelor

Autoritățile sunt în alertă și se așteaptă ca numărul cazurilor să crească și mai mult, odată cu reîntoarcerea copiilor la școală, de aceea vor fi luate mai multe măsuri pentru ca virozele să fie limitate cât de mult posibil.

„Așteptăm cifrele de mâine, joia se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie.

Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu”, a spus Rafila la Digi 24.

Copiii se vor întoarce la școală doar după ce se vor însănătoși

Potrivit ministrului Sănătății, „orice persoană care e răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar pentru că cel mai important să fii izolat şi să nu transmiți mai departe infecția respiratorie”. De asemenea, ministrul susține că vaccinarea antigripală trebuie să se facă și pentru copii și pentru profesori.