Actual Social

Ce soluţii sunt analizate pentru majorarea salariului minim. Ministrul Muncii spune când va fi posibil

Ce soluţii sunt analizate pentru majorarea salariului minim. Ministrul Muncii spune când va fi posibil

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat când vor fi livrate vouchere sociale şi ce soluţii sunt analizate pentru majorarea salariului minim. Referitor la salariul minim, ministrul Marius Budăi a spus că trebuie găsită o soluţie de majorare împreună cu mediul de afaceri, întrucât situaţia este extrem de complicată.

Ce soluţii sunt analizate pentru majorarea salariului minim. Ministrul Muncii spune când va fi posibil

Referitor la salariul minim, ministrul Marius Budăi a spus că în prezent se caută soluţii.

„Trebuie să găsim o soluţie de majorare printr-o soluţie cu mediul de afaceri pentru că practic situaţia este extrem de complicată. Până la sfârșitul anului vrem să avem aceste discuții ca din ianuarie să se aplice o majorare a salariului minim”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii.

Recent, ministrul Muncii a vorbit şi despre salariul minim european, care este destul de greu de stabilit, întrucât 18 țări din Uniunea Europeană nu îndeplinesc, în momentul de față, criteriile stabilite. Cu toate acestea, salariul minim va trebui să fie implementat și în România, indiferent de situație.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a mai spus că, la ora actuală, țara noastră nu poate discuta despre salariul minim european, motiv pentru care se iau diferite măsuri economice menite să facă o schimbare în acest sens. Când în alte țări se lucrează pe minim două mii de euro, în România se lucrează pe două mii de lei.

În altă ordine de idei, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că pentru rezolvarea inechităţilor sistemului de pensii se lucrează cu Banca Mondială şi Comisia Europeană.

„Cele aproximativ 5 milioane de dosare le trecem pe toate, le luăm filă cu filă, le separăm, perioadă contributivă, necontributivă, sporuri cu caracter permanent, sporuri fără caracter nepermanent, sume de bani care au fost luate sau au făcut parte din baza de calcul şi mă refer aici la cunoscutul acord global, pentru că, atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială şi vom avea aceeaşi formulă sau o nouă formulă, să putem practic să intrăm în acţiune”, a spus Budăi întrebat despre reforma sistemului de pensii.

Aproape 89.000 de pensionari au murit în ultimul an

Guvernul lucrează acum la o nouă lege a pensiilor, aceasta fiind o parte a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și o condiție pentru virarea banilor europeni, iar tăierea pensiilor speciale este un jalon important din PNRR.

Numărul pensionarilor este de 4.813.753 de persoane, în scădere cu 88.904 persoane comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Muncii.