Lifestyle

Ce spune Aleksei Navalnîi în primul interviu din închisoare. Cum este torturat de gardieni

Ce spune Aleksei Navalnîi în primul interviu din închisoare. Cum este torturat de gardieni

Aleksei Navalnîi, jurist, activist și politician rus, a acordat primul interviu despre condițiile din închisoare. Fostul politician, cel care din 2009 a căpătat popularitate în Rusia și în mass-media rusă și cea internațională, criticând corupția și regimul lui Vladimir Putin, spune că „privarea de somn este una din metodele de tortură”.

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a acordat, pentru New York Times, primul său interviu după încarcerarea din luna ianuarie 2021.

„Imaginaţi-vă ceva ca un lagăr de muncă chinez. (…) Este violenţă psihologică
Opozantul rus a criticat condiţiile sale de încarcerare, pe care le-a calificat drept “violenţă psihologică” demnă de “un lagăr de muncă chinez”, a declarat Aleksei Navalnîi.

1Imaginaţi-vă ceva ca un lagăr de muncă chinez, unde toată lumea merge în rând şi unde există camere peste tot. Controlul este constant şi există o cultură a denunţului”, a povestit opozantul de 45 de ani.

În interviul scris de 54 de pagini, Navalnîi a prezentat detalii despre modul în care se derulează zilele sale, consacrate în principal vizionării televiziunii de stat ruse sau filmelor de propagandă.

„Trebuie să te aşezi pe scaun şi să te uiţi la televizor (…) Să citeşti, să scrii sau să faci altceva” este interzis. “Totul este organizat pentru ca eu să fiu controlat la maximum în fiecare oră a zilei”, a spus Navalnîi, denunţând o “violenţă psihologică”.

„Privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate. (…) Nu lasă urme şi este insuportabilă”
În cursul primelor sale săptămâni de închisoare, gardienii îl trezeau de mai multe de mai multe ori pe noapte. Înţeleg acum de ce privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate ale serviciilor secrete (…) Nu lasă urme şi este insuportabilă”, a precizat opozantul.

Navalnîi spune că nu a fost nici atacat, nici ameninţat de ceilalţi deţinuţi, împreună cu care găteşte uneori. “Este amuzant”, mărturiseşte acesta.

Vladimir Putin va fi înlăturat

potrivit sursei citate, Navalnîi a rămas “optimist” în pofida circumstanţelor, în special în ceea ce priveşte situaţia politică din Rusia.

„Regimul lui Putin este un accident al istoriei, nu este inevitabil”, scrie Navalnîi, estimând că nominalizarea în 1999 a lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, drept preşedinte interimar de către Boris Elţîn, a fost o “greşeală” care va fi reparată “mai curând sau mai târziu”.

„Şi Rusia se va alătura unei căi de dezvoltare democratică şi europeană. Pur şi simplu pentru că asta este ceea ce vrea poporul”, a mai povestit opozantul rus.

Mai mult, Navalnîi a criticat sancţiunile europene şi americane împotriva Rusiei, despre care susţine că le fac rău ruşilor obişnuiţi, scrie New York Times.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă care datează din 2014 pe care el însuşi şi numeroase capitale occidentale şi ONG-uri îl denunţă ca pe unul politic.