Social

Ce spune FMI despre Legea Pensiilor? Marcel Ciolacu a făcut anunțul

FMI; sursă foto: lejd.fr
sursa foto: arhiva companiei

Subiectul Legei Pensiilor a devenit în ultimele luni intens mediatizat și discutat în România. Dezbaterea a ajuns până la nivelul dialogurilor dintre reprezentanții Guvernului de la București și delegațiile trimise în țară de FMI.

O astfel de delegație a sosit în capitala României la finele lunii ianuarie 2024. În timpul acestei vizite, membrii instituției internaționale au discutat cu Marcel Ciolacu, prim-ministrul țării, referitor la Legea Pensiilor. După dialogurile purtate, prim-ministrul a adus clarificări, menționând că delegația FMI manifestă încredere în proiectul României.

Ce spune FMI

Ciolacu a spus că delegația FMI are încredere în planul României. În curând, se va face public faptul că echipa de la Fondul Monetar Internațional susține Legea Pensiilor și sprijină eforturile Guvernului din București. Aceste informații apar acum în spațiul public, după ce s-a aflat că o altă echipă FMI vine în București și există încercări de a împiedica acest program guvernamental.

Premierul Marcel Ciolacu a discutat și negociat cu membrii delegației pentru a ajunge la un consens asupra acestui subiect. Prin prezentarea datelor concrete, prim-ministrul a reușit să convingă reprezentanții FMI că Legea Pensiilor reprezintă un proiect sustenabil pentru România. Astfel, Ciolacu a comunicat membrilor cabinetului guvernamental că au sprijinul Fondului pentru a continua implementarea Legii Pensiilor, iar creșterea veniturilor seniorilor din România este programată să intre în vigoare începând cu 1 septembrie 2024.

„FMI va anunța public că Legea pensiilor este sustenabilă pe termen lung. Au temeri în privința deficitului și trebuie scoase din excepții, când e cazul să fie cota unică”, ar fi spus Ciolacu, către colegii din Guvern, conform unor surse politice.

Legea Pensiilor este sustenabilă

Acest mesaj a fost comunicat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 31 ianuarie, subliniind importanța analizei atente a impactului financiar al Legii Pensiilor asupra economiei naționale.

Premierul a evidențiat că obiectivul final al analizei este evaluarea posibilității renunțării la impozitul aplicat pensionarilor cu pensii sub 3.000 de lei. Această măsură ar reprezenta o altă inițiativă guvernamentală menită să aducă beneficii financiare persoanelor în vârstă din România.

Astfel, Ciolacu a primit raportul referitor la impactul bugetar al eliminării impozitelor pentru această categorie de pensionari. Conform analizei, s-a concluzionat că această măsură ar aduce un surplus anual de două miliarde de lei.

„Vreau să fac o precizare după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri privind vizita FMI și situația pensiilor. Recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, respectiv la 1 septembrie.

Nu există nici mai multe tranșe şi nu există nici alte variante! Ne-am asumat acest lucru și acest lucru va fi făcut la 1 septembrie”, a explicat Marcel Ciolacu, potrivit dailybusiness.