Ce trebuie să ai în vedere când cumperi ouăle de Paște?

Ce trebuie să ai în vedere când cumperi ouăle de Paște? Printre cele mai comercializate produse în Săptămâna Mare vor fi, cu siguranță, ouăle. Organizaţia pentru protecţia consumatorilor InfoCons a prezentat câteva aspecte la care trebuie să fie atenți cumpărătorii.

Cel mai important lucru pe care îl ai de făcut, este acela de a verifica eticheta produselor. În conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor, fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare.

Sistemul 0-3

Sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:

– cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;

– cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;

– cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;

– cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

Alte coduri

– un cod format din două litere care reprezintă țară de origine (ex: România – RO);

– un cod format din două litere care reprezintă județul (ex: Brașov – Bv);

– un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Tot prin ștanțare, fiecare ou trebuie să aibă înscrisă dată durabilității minimale (DDM).

Ouăle din categoria A sunt cele de calitate și pot fi identificate fie prin cuvintele „categoria A”, fie prin litera „A” singură sau în combinație cu cuvântul „proaspete”. De asemenea, ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 grade C, scrie Antena 3.

Sfaturi utile

– Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
– La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
– Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
– Produsele din ouă pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie să fie depozitate la temperaturile prevăzute. Temperaturile de depozitare trebuie să fie înregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie să fie astfel încât produsul să atingă cât mai repede posibil temperaturile prevăzute. Ambalajele trebuie să fie depozitate astfel încât să se asigure ventilaţia necesar în spaţiul de depozitare.

Alecu Carmen

Lucrez in presa din 1997, la diverse ziare („Monitorul de Vaslui”), reviste („Acasă Magazin”) și site-uri (www.evz.ro, www.infoactual.ro, www.doctorulzilei.ro)

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

3 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

3 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

4 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

4 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

4 zile ago

Parteneri

  • EDITURA DE CARTE

Un Crăciun cu Winston

This website uses cookies.