Actual

CEDO i-a dat dreptate lui Ponta, în procesul intentat de fostul său ministru, Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu

CEDO i-a dat dreptate lui Ponta, în procesul intentat de fostul său ministru, Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu

Fostul premier Victor Ponta a obținut câștig de cauză la CEDO, după ce în țară fusese condamnat pentru defăimarea unuia dintre foștii săi miniștri, Lucian Isar. Instanţa de la Strasbourg a stabilit că în acest caz România a încălcat articolul 10 privind dreptul la libertatea de exprimare din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și  a dreptului său la libertatea de exprimare. Astfel, CEDO a obligat România să-i plătească lui Ponta 2.200 de euro pentru „daune materiale”.

CEDO i-a dat dreptate lui Ponta, în procesul intentat de fostul său ministru, Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu

În 2018, Judecătoria Sectorului 2 l-a condamnat pe fostul premier la plata unor daune către Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu. Procesul a fost unul civil, nu penal.

România este obligată să-i plătească fostului premier daune materiale de 2.200 de euro. Victor Ponta, prim-ministru din mai 2012 până în noiembrie 2015 şi apoi deputat, a postat, în februarie 2016, pe Facebook, comentarii care îl vizau pe Lucian Isar, fost ministru pentru mediul de afaceri în primul Guvern Ponta.

El a susţinut că în aproape patru ani de activitate ca prim-ministru a fost o singură ocazie în care a primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru, pe care l-a şi numit.

Victor Ponta: „Eu am înțeles că a fost semnal să tac din gură, să nu mai spun ce-am primit”

“În 2016, eu nu am spus că domnul Isar  (n.r. – ministrul Lucian Isar ) este corupt. Eu am spus că am primit o informare de la Serviciul de Informații referitor la domnia sa. Deci, în 2016 judecătorii imediat m-au condamnat. Eu am înțeles că a fost semnal să tac din gură, să nu mai spun ce-am primit. Probabil că asta era greșeala. Dar, era normal că o să câștig, până la urmă, la CEDO. Eu sunt obișnuit ca după mulți ani să mi se facă dreptate, dar nu mă încălzește foarte tare. Poate totuși ne gândim în viitor să facem lucrurile mai bine.

 În 2016, eu cred că eram destul de impopular și atunci asta m-a costat. Dar eu am spus un lucru adevărat. Nu am spus că domnul Isar este corupt, am spus că am primit o informare legată de o posibilă problemă. Și este ceva absolut adevărat, nu am mințit în niciun fel”, a declarat fostul premier Victor Ponta, pentru Gândul.

Curtea de la Strasbourg i-a dat dreptate lui Victor Ponta

Considerând afirmaţiile lui Ponta ca fiind „false şi defăimătoare”, Lucian Isar a depus o plângere împotriva fostului premier şi a obţinut condamnarea acestuia de către instanţele româneşti.

Victor Ponta a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar instanța de la Strasbourg i-a dat dreptate, arătând în decizie că instanţele româneşti „nu au stabilit în mod convingător că exista o necesitate socială imperioasă de a plasa protecţia drepturilor” fostului ministru „mai presus de dreptul la libertatea de exprimare” al lui Victor Ponta.

Organismul judiciar al Consiliului Europei a obligat România să-i plătească lui Ponta 2.200 de euro pentru „daune materiale”, conform Hotărârii publicate marţi pe site-ul său.

Cum a ajuns Lucian Isar să îl dea în judecată pe Ponta

În februarie 2016, Lucian Isar a fost chemat la Direcția Națională Anticorupție, fiind anunțat că există un dosar pe numele lui.

Ulterior, în 10 februarie 2016, pe când era deputat, Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care scria: „… în cei aproape patru ani în care am fost prim-ministru, am primit doar o singură dată informații directe de la organele publice specializate cu privire la un caz de tentativă de corupție a unui ministru, Lucian Isar (care a căutat un câștig personal de la un mare investitor american, în schimbul sprijinului său pentru amplasarea unui proiect major în România)”.

Pe 14 septembrie 2016, Lucian Isar l-a dat în judecată pe Ponta, afirmând că postarea lui a fost defăimătoare și i-a prejudiciat reputația și imaginea. El a arătat, în sesizarea instanței, că Victor Ponta a continuat cu afirmațiile nefondate în două emisiuni de televiziune.

În timpul procesului de la Judecătoria Sectorului 2, fostul premier a explicat că declarațiile sale au o bază faptică, și anume informații pe care le-a primit de la organismele specializate. El a susținut că declarațiile sale trebuiau privite ca un discurs politic, care era protejat de Convenție și de jurisprudența Curții.

În 6 aprilie 2017, instanța a admis cererea lui Lucian Isar, constatând că declarațiile lui Victor Ponta au încălcat articolul 30 din Constituția României și din Convenție. Instanța l-a obligat pe Ponta la plata unei despăgubiri de 20.000 de lei, aproximativ 4.400 de euro.

Victor Ponta și Lucian Isar au făcut apel la Tribunalul București, dar judecătorii au admis doar parțial sesizarea fostului ministru și au redus doar cuantumul despăgubirilor, astfel că fostul premier a fost obligat să-i plătească lui Lucian Isar 10.000 de lei.