Lifestyle

Cei mai gustoși mucenici românești. Rețeta chefului Cătălin Scărlătescu

Mucenici muntenești

În fiecare an, pe data de 9 martie, gospodinele pregătesc mucenicii, un desert tradițional românesc.

Mucenicii este , de fapt, o sărbătoare religioasă, prin care se comemorează moartea celor 40 de sfinți care nu au vrut să se închine idolilor.

Așa, că gospodinele realizează din aluat 40 de covrigei, care simbolizează mucenicii. În funcție de regiunea în care locuiesc, gospodinele realizează mucenici muntenești, în zeamă, sau moldovenești, numiți sfințișori.

Desigur, cei mai bucuroși pentru acest desert sunt copiii.  Cunoscutul chef Cătălin Scărlătescu prezintă două rețete pentru prepararea mucenicilor muntenești și moldovenești.

Reteta de mucenici a lui Chef Cătălin Scărlătescu

Potrivit rețetei lui Cătălin Scărlătescu pentru mucenicii muntenești avem nevoie pe de o parte de făină, drojdie, sare, zahăr vanilat și ulei, pentru aluatul covrigeilor și pe de altă parte de nucă, scorțișoară, zahăr, praf de sare, coajă d elămâie, apă, pentru zeamă.

Ingrediente pentru mucenici muntenești

Pentru aluatul de covrigei:

500 de grame de făină

50 de grame de drojdie

200 de ml de apă călduţă

un praf sare

zahăr vanilat

100 ml de ulei

Pentru a prepara zeama de la muceinici:

doi sau trei litri de apă

350 de grame de zahăr

coajă de la o lămâie

un praf de sare

zahăr vanilat

o lingurita de scorţişoară

800 de grame de nucă măcinată

esenţă de rom

Mod de preparare mucenici muntenești

Într-un vas se adaugă făina drojdia, sarea zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se amestecă pentru a se forma un aluat. După ce conținutul devine unul omogen se frământă bine și se lasă câteva minute la crescut.

Ulterior se ia aluatul și se întinde pe un blat, pest epuțină făină. Aluatul se întinde cu sucitorul, până când se formează o pătură subțire. Ulterior, aluatul se taie fâșii și se formează opturi mici. Covrigeii în formă de 8 se fierb câteva minute, se pun în sită la scurs, apoi se bagă la cuptor. După c es-au copt se lasă să se răcească și să se întărească, de preferat peste noapte.

Pentru zeamă se pune apa la fiert. După ce dă în clocot se adaugă coaja de lămâie, praful de sare, zahăr vanilat, o linguriță de scorţişoară. La final se alătură covrigeii și zeama și se adaugă nucă.

Rețetă mucenici moldovenești

Gospodinele au de ales între a prepara mucenici muntenești sau moldovenești. Pentru diversitate, la masa de 9 martie pot exista două feluri de mucenici: cei în zeamă și cei fără zeamă.

Iată o rețetă de mucenici moldovenești:

Ingrediente mucenici moldovenești

Pentru a prepara mucenici moldovenești avem nevoie de umrătoarlee ingrediente:

1 kg făină

400 g zahăr

4 ouă

100 g margarină

40 g drojdie

400 ml lapte

200 g miere

200 g nucă măcinată

50 ml ulei

esenţe după gust

Mod de preparare mucenici moldovenești

Din drojdie, 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte şi puţină făina se realizaează o maia care se lasă la crescut. Într-un vas se aduagă făină, maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahăr, laptele, margarina moale şi aromele. Ulterior se frământă aluatul şi se lasa la dospit. Din aluat se iau fâșii din care se formează 8-uri mari care se lasă la crescut, s eung apoi cu ou și se bagă la cuptor într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt, potrivit a1.ro