Categories: Lifestyle

Cele mai vechi fosile din Europa, aparţinând omului modern, Homo sapiens, au fost descoperite în România relativ recent

Peştera cu Oase este una dintre cele mai importante peşteri, în acest loc găsindu-se primul om din Europa

Situată în sud-vestul României, pe Valea Minișului, județul Caraș-Severin, aproape de orașul Anina, Peştera cu Oase este locul unde în anul 2002 s-au descoperit cele mai vechi fosile din Europa aparţinând omului modern, Homo sapiens.

Peştera cu Oase a fost descoperită recent (în anul 2002) de un grup de speologi români, de la Pro Acva Grup din Timișoara și are o suprafaţă de jumătare de hectar, fiind compusă din 12 galerii carstice.

În preistorie, această peșteră a fost loc de hibernare al urşilor (Ursus spelaeus). Cea mai importantă descoperire în această peşteră, făcută de grupul de speologi, este o mandibulă umană (Homo sapiens), datată ca având o vechime de cca 35.000 ani.

În peșteră, speologii români au descoperit oase aparţinând mai multor specii de animale care au trăit în Pleistocenul târziu:

  • urşi de peşteră (Ursus spelaeus)
  • carnivore mici
  • mamifere ierbivore

speologie.org

În data de 16.02.2002 s-a descoperit şi o mandibulă de Homo sapiens, care mai păstra cinci molari, şi care a ajuns ulterior pentru analize la Institutul de cercetări speologice din Cluj-Napoca, iar de aici în Statele Unite, unde au fost cercetate de profesorul de antropologie Erik Trinkhaus.

FOTO mixdecultura.ro

Această fosilă umană a primit numele de Oase 1, pentru că ulterior, între anii 2003-2005, s-au descoperit şi alte fosile umane, denumite Oase 2, respectiv Oase 3.

Prezenţa oaselor de urs în peşteră e explicabilă prin faptul că urşii hibernau în această peşteră, iar rămăşiţele lor sunt urmarea morţii în timpul hibernării. Totuși, nu se poate explica în acest moment prezenţa în peşteră a celorlalte fosile, animale şi umane.

FOTO retetesivedete.ro

Mandibula de Homo sapiens, denumită Oase 1, analizată riguros de profesorul american, în colaborare cu un colectiv, a fost datată ca având cca 34.000-36.000 ani, ceea ce o plasează în timp ca cea mai veche fosilă de Homo sapiens descoperită în Europa.

În plus, aspectul unor detalii ale mandibulei prezintă similarităţi cu cele întâlnite la omul de Neandertal, cu care Homo sapiens a fost contemporan în urmă cu zeci de mii de ani. Analize genetice efectuate în anul 2010 pe ADN aparţinând Homo sapiens şi Homo Neandertalis, confirmă faptul că cele două specii umane s-au încrucişat.

Informaţiile acestea sunt o premieră pentru lumea ştiinţifică internaţională, pentru că se considera până recent că cele două specii umane, deşi contemporane de cca 10.000 ani în Europa, nu se puteau încrucişa.

FOTO researchgate.org

Pe baza fosilelor găsite în Peştera cu Oase, în anul 2009, Richard Neave (artist care lucrează pentru un departament de criminalistică) a reconstituit, prin tehnici specifice, faţa unui Homo sapiens care a trăit în urmă cu peste 35.000 ani pe teritoriul României. Imaginea acestuia a fost inclusă în documentarul The Incredible Human Journey, produs de BBC, relatează enciclopediaromaniei.ro

La vremea actuală,  Peștera cu Oase de pe Valea Minișului este protejată, iar accesul în interiorul acesteia este unul extrem de dificil, ea fiind accesibilă în special cercetătorilor care au toate echipamentele de specialitate necesare explorărilor. Această grotă din România a făcut pentru a mia oară ca numele țării noastre să fie cunoscut peste mări și țări, ba chiar să facă înconjurul lumii.

Beatrise Braha

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

3 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

3 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

3 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

3 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

4 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

4 zile ago

This website uses cookies.