Lifestyle

Cercetătoarea britanică, premiată la Lausanne. Care sunt meritele ei

Cercetătoarea britanică, premiată la Lausanne. Care sunt meritele ei

Cercetătoarea britanică Sarah Gilbert, directoarea grupului de la Universitatea Oxford care a dezvoltat primele vaccinuri împotriva COVID-19 (produs de AstraZeneca), a fost premiată luni de Universitatea Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), una dintre cele mai prestigioase din Europa, relatează Agerpres.

Într-o ceremonie desfăşurată la universitate, Sarah Gilbert, în vârstă de 59 de ani, a fost distinsă cu premiul Erna Hamburger, acordat anual femeilor care s-au evidenţiat în domeniul ştiinţific şi care poartă numele primei femei care a obţinut titlul de profesor la EPFL, în anul 1957.

Gilbert „a lucrat neobosit pentru a obţine un vaccin eficace în puţine luni”, fapt ce i-a adus recunoaştere naţională şi internaţională (inclusiv Premiul Prinţesa de Asturias pentru Inovaţie în 2021), notează EPFL într-un comunicat.

Profesoară la Oxford din 1994, Gilbert face parte din fundaţia Jenner Institute, creat de universitatea britanică în 2005 pentru cercetarea vaccinurilor şi unde a început să lucreze la studiul genetic al malariei.

Când a apărut COVID-19, Gilbert testa vaccin pentru o altă boală provocată de coronavirus

Când COVID-19 a apărut în China, la sfârşitul anului 2019, echipa lui Gilbert începuse faza a doua de teste pentru un vaccin împotriva unei alte boli provocate de coronavirus, MERS.

Ajutată de experienţa împotriva MERS, şi cu datele despre ADN-ul coronavirusului ce provoacă COVID-19, echipa condusă de Gilbert a dezvoltat vaccinul de la AstraZeneca, bazat pe adenovirus şi din care au fost administrate peste 600 de milioane de doze în întreaga lume (aproape a zecea parte din totalul dozelor la nivel global).

În decursul anului, Sarah Gilbert a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic şi cu Medalia Albert a Royal Society of Arts (RSA).

Inclusă pe Lista Bloomberg a celor 50 de persoane cele mai influente ale anului 2020, cercetătoarea britanică a fost ovaţionată în timpul marelui turneu de tenis de la Wimbledon şi a fost chiar creată o păpuşă Barbie cu chipul său.

Totodată, a fost printre savanții recompensați cu prestigiosul premiu al Fundației Prințesa de  Asturia pentru Cercetare Tehnică și Științifică. Oamenii de știință au fost premiați pentru metodele lor inovatoare în proiectarea vaccinurilor ARN messenger Covid-19, care ar putea deschide calea pentru vaccinurile împotriva altor boli.